Foto: CarPix

Nya Toyota Avensis Kombi siktad ute i det fria

Toyota filar på en ny generation Avensis då nuvarande börjar bli till åren. Vår spionfotograf har fångat vad vi tror är nya Avensis Kombi, för inte kan det väl röra sig om ytterligare ett ansiktslyft?

Toyota Avensis kom 1997 som avlösare till Carina (Carina E). Sedan dess har 18 år passerat och just nu är modellen inne på sin tredje generation. Nuvarande Avensis hade världspremiär på bilsalongen i Paris hösten 2008 och försäljningen påbörjades i början av 2009. Inför 2012 genomgick den en uppdatering för att hänga med i utvecklingen, och även om modellen fortfarande står sig ganska väl är det dags för en ny generation att avlösa nuvarande.

Spionbilderna du ser här är vi inte helt säkra på att de föreställer nya Avensis Kombi. Bilen är nämligen maskerad på ett vis som är typiskt för att dölja ett ansiktslyft, och vi ser ju samtidigt tydligt att det är nuvarande Avensis som döljer sig under den smått psykedeliska folieringen. Men inte kan det väl vara så att Toyota planerar ytterligare ett ansiktslyft till gamla Avensis? Nej, vi tror inte det. Vi är till 95 procent säkra att det rör sig om en mula, det vill säga under skalet ruvar teknik som ska bilda bas till nya Avensis, medan karossen tillhör nuvarande generation. Klassiskt mulbeteende alltså. Att Toyota därutöver valt att maskera bilen som de har gjort kan vara ett tecken på att sätta ännu fler griller i huvudet på oss.

Det som gör oss en smula osäkra är strålkastarna och bakljusen. Dessa ser inte ut som på dagens Avensis, men inte sjutton skickar Toyota ut nuvarande Avensis på ännu en runda när den är sex år gammal? Eller gör man det, efter att det tidigare sägs ha funnits planer på att helt lägga ned modellen?

Om det nu är nya Avensis Kombi som gömmer sig under maskeringen och karossen så räknar vi med att det blir världspremiär senare i år, i så fall mest troligt att det blir på Frankfurtsalongen i höst. Då kan vi förvänta oss säljpremiär mot våren 2016. Kanske premiären är förlagd till 2016 och då förskjuts säljstarten ytterligare.

Rent tekniskt är det svårt att spekulera i vad vi har att vänta oss. Men en motorpalett bestående av bensin- och dieselvarianter som motsvarar dagens urval samt någon form av hybrid låter inte långsökt.