Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Toyota Aygo ute och svettas

Senast vi såg stod den och frös helt ensam i en korsning på tyska landsbygden. Nu är nya Aygo i prototyputförande nere på slingrande vägar i Spanien för att genomgå värmetest.

Trots att nya Toyota Aygo är (ytterst lite) mer maskerad än i vintras får vi ser mer av den. Anledningen är antalet bilder. I december var en bild allt vi hade, nu har vi 22 bilder som ger oss en ”tydlig” inblick i utseendet från alla möjliga betraktningsvinklar.

Fronten ser vi hämtar en hel del inspiration från konceptbilen Aygo X prologue som visades tidigt i våras, konstigt vore väl annars. Strålkastarna är förstås just strålkastare och inga tunna lysdiodslingor som på konceptet, det hade inte varit förenligt med ett bilmärkes lilla instegsmodell som ska locka med inte allt för högt pris.

Vad vi tydligt ser är att C-stolparna och övriga bakstammen tydligt följer samma kurvatur som konceptbilen uppvisade över samma del. Formerna är än mer utpräglade än hos nya Yaris och Yaris Cross.
Det lilla vi ser av baken avslöjar att strålkastarna är vertikalt placerade, något i stil med hur det ser ut på dagens Aygo.

Foto: CarPix

När denna prototyp betraktas rakt från sidan är den en detalj som slår oss, nämligen överhänget fram på bilen. Det ser, om möjligt, än kortare ut än det gör på Aygo i dag. Dessutom ser huven även ut att vara snäppet kortare. Om vår iakttagelse stämmer kan det betyda att de interiöra utrymmena är bättre i nya Aygo som fortfarande kommer att vara en lilleputtbil. 3,46 meter lång är dagens generation.

Foto: CarPix

Nya Aygo baseras på samma variant av TNGA-plattformen som Yaris och Yaris Cross, det vill säga TNGA-B, eller GA-B som den också benämns.

Det har pratats om att nya Aygo ska bli elektrisk, men så blir det inte. Det är bensinmotorer som gäller, åtminstone initialt. Helt enkelt är det så att Toyota anser att Aygo vänder sig till en kundgrupp där en elektrisk drivlina inte är ekonomiskt hållbar.

I dag har Toyota Aygo syskon i form av Citroën C1 och Peugeot 108. Framtiden kommer Aygo att få erövra på egen hand. När denna framtid inleds återstår att se, men det är inte omöjligt att nya generationen presenteras av Toyota senare i år.