Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Toyota Supra – första bilderna!

För första gången har någonsin har Toyotas nya sportbil – Supra – synts till ute på vägarna. Naturligtvis har vi bilder på den.

Redan innan BMW och Toyota inledde sitt samarbete för några år sedan var det snack om att Toyota kanske skulle ge världen en ny sportbil à la nästintill mytomspunna Supra. När samarbetet annonserades med att även innehålla ett sportbilssamarbete tog snacket fart rejält, inte minst tack vare de olika sportbilskoncept som Toyota visat upp under åren.

BMW:s variant av den gemensamma sportbilen har vi redan sett flertalet gånger, bland annat uppe i Norrland. Den kommer att agera efterträdare till dagens Z4 och kommer kanske att anta beteckningen Z5. Men Toyotas variant har vi inte sett skymten av, förrän nu. Vår spionfotograf har, som så många gånger förr, varit först på plats och nu har nya Toyota Supra fastnat på bild för första gången.

Foto: CarPix

Av bilderna här att döma är formerna inte helt olika Supra MkIV som fanns mellan 1993 och 2002. Klassiska sportbilsformer med andra ord. Vi kan dessutom förvänta oss en hel del drag sprungna ur konceptbilen FT-1 Concept. Den ser ut att vara väldigt kompakt och mindre än senaste Supra-generationen, men förhandsuppgifter säger att nya generationen storleksmässigt kommer att vara mer eller mindre identisk med MkIV:an, det vill säga strax över 4,5 meter. Om det stämmer återstår att se, men större än Toyota GT 86:s 4,24 meter på längden kommer den att vara.

Foto: CarPix

Vilken drivlina som tar plats i nya Toyota Supra är fortfarande höljt i dunkel. Tidigare uppgifter har gjort gällande att en BMW-utvecklad tvålitersfyra kombineras med Toyotas elmotorer för att nå upp till en sammanlagd effekt på över 350 hästkrafter. De senaste uppgifterna, icke bekräftade sådana, säger däremot något helt annat, nämligen att det blir en twinturbo-V6-maskin, Toyotas första i sådana fall. Uppemot eller strax över 400 hästkrafter är effekttal det talas om.

Foto: CarPix

Toyotas nya sportbil ska inte byggas i Japan så som fjärde generationen Supra gjorde. Båda varianterna, det vill säga BMW:s och Toyotas bilar, ska nämligen byggas av Magna Steyr i Graz, Österrike.

Vi benämner nya Supran som en sportbil, men det kanske är en supersportbil vi har att göra med? Med tanke på det uttalande som Toyotas chef med ansvar för sportbilsutveckling gjorde förra hösten kanske det är något riktigt vasst vi har att se fram emot. Han sa nämligen att ”nya Supra självklart blir bättre än en Porsche”.

Om nya Supran kommer att heta just Supra återstår att se. Inget är ännu hugget i sten, åtminstone inte officiellt.