Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101005-nya vw beetle
101005-nya vw beetle
101005-nya vw beetle
101005-nya vw beetle

Nya Volkswagen Beetle – första bilderna!

Det har varit mycket snack om nya generationen Volkswagen Beetle, men några bilder har det inte varit på tal om. Men nu är det andra bullar som gäller då vi här och nu kan visa de första bilderna i världen på bilen.

Tiden går fort, oerhört fort. Kan du tänka dig att det redan är tolv (!) år sedan som Volkswagen Beetle (eller New Beetle som är bilens mest korrekta beteckning) lanserades. Det är med andra ord verkligen dags för en avlösare till bilen som då för tolv år sedan slog ned som en retrobomb men som i dag har tappat stora delar av sin glans.

Nästa år är det dags för en ny generation att presenteras – förmodligen på Detroitsalongen i januari eller Genèvesalongen i mars. Det har tidigare snackats om att en konceptversion ska visas på Los Angeles bilsalong nästa månad, men det är mindre troligt.

Bilderna här är de första på andra generationen Beetle. Visserligen handlar det fortfarande om en så kallad mula då bilen försöker vara förklädd till gamla Beetle. Men förklädnaden lyckas inte riktigt. Vi ser tydligt att taklinjen och sidofönstren har en helt ny hållning jämfört med tidigare. Profilen är om möjligt mer klassisk och andas mycket Ragster Concept som Volkswagen visade upp för fem år sedan. Med mindre ”toppig” hjässa och lägre profil utstrålas en mer sportig touch. Denna andra generation Beetle ser inte lika retro ut som föregångaren, ett antagligen fullt medvetet drag från Volkswagens sida.

Denna nya Beetle delar plattform med senaste generationen Golf. Därmed kommer de båda modellerna också att dela motorer till stora delar. Det innebär att nya Beetle får en handfull trevliga och välbeprövade bensin- och dieselalternativ under huven, från 105 hästkrafter och uppåt. En ”värstingversion” har det också snackats om sedan VW-källor nämnt att de vill kunna erbjuda ”en Beetle som du kan ta till banan”.

En hybridversion lär också dyka upp, men det blir i så fall först om några år.

Läs mer

Test och provkörningar