Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080826-vw-golf-gti-nya080826-vw-golf-gti-nya080826-vw-golf-gti-nya
080826-vw-golf-gti-nya

Nya Volkswagen Golf GTI på G

Nyligen matades vi med uppgifter om kommande Volkswagen Golf GTI, bland annat att den blir starkare än tidigare. Nu har våra spionfotografer lyckats fånga GTI-klassens klassiker på bild.

Även om bilen på bilderna är kraftigt maskerad slås vi av två saker som särskiljer den från en vanlig Golf, alltså av generation sex som nyligen blev officiell.

Först och främst är det fronten som avslöjar att det handlar om en starkare och sportigare version, enligt våra källor nya GTI. Dels är de dubbla ribborna i grillen ersatta med en enkel framför ett svart rutnät, typiskt för lite sportigare bilar. Under främre stötfångaren ser vi dessutom rejäla luftinsläpp som skiljer sig markant från standardbilen. Hela frontspoilerpaketet är grövre och djupare på GTI-modellen.

Vänder vi på bilen (eller bläddrar bland bilderna nedan) ser vi i stället den hårt maskerade bakändan som inte avslöjar mycket mer än de två ändrören, men det är just dessa som är intressanta. Dagens Golf GTI har dubbla ändrör placerade till vänster nedanför stötfångaren. På nästa generation GTI har man särat på dem så att de sitter på var sin sida, som det ska vara på en bilmodells toppversion. Dagens Golf R32 har sin alldeles egna look med två centralt placerade ändrör (dock med en dryg decimeters mellanrum, på MkIV var mellanrummet ännu större). Kanske denna annorlunda men omtyckta lösning i stället hänger med till R32-avlösaren som får beteckningen GTI-R vars motor och mekanik baseras på Audi S3?

Detaljer som vi tyvärr inte kan se på bilderna är de LED-ljus à la Audi som strålkastarna berikats med samt de nydesignade bakljusen som enligt uppgifter ska skilja sig en hel del från standardbilen.

Vad som händer under huven på nästa Volkswagen Golf GTI har vi skrivit om tidigare. Kortfattat kan man säga att bilen får fler kusar att hantera än tidigare, hela 211 stycken. Mer om GTI-motorn och GTI-R (som ”ersätter” R32) kan du läsa mer om via länkarna nedan.

På Parissalongen i oktober kommer Volkswagens stora dragplåster utan tvekan att vara sjätte generationen Golf, då i standardutförande. Enligt ännu obekräftade uppgifter ska GTI-versionen visas upp vid sidan om i någon sorts konceptform. Försäljningen runt om i Europa lär starta mot slutet av året.

Läs mer

Test