Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Volkswagen Golf R spritt språngande naken

Nya Golf har dykt upp i allehanda olika varianter. Nu väntar vi på kombin och på värstingen – nya Golf R. Så här ser den ut i sin fulla prakt.

En ny generation Volkswagen Golf är synonymt med en lång och utdragen lanseringsprocess i och med att modellen som har gett namn till en hel bilklass innehåller väldigt många modellversioner. Det rör sig om standardmodeller, mildhybrider, laddhybrider, sportiga GTI- och GTD-modeller samt en praktisk kombimodell (Sportscombi) och en hetlevrad Golf R. De två sistnämnda har ännu inte debuterat. Kombin fick vi för några veckor syn på nästan helt omaskerad, och nu är turen kommer till Golf R som även den i princip är helt omaskerad. Väldigt lite tejp syns på frontspoilern, det är allt. Tejp finns även på vänster framdäck och där framskärmar möter front, men vi tror inte det handlar om maskering, inte heller om att laga punktering samt hålla ihop karossdelarna. Dessa tejpbitar finns där av någon annan, okänd anledning. På biten på däcket står det till och med Golf R, skrivet för hand.

Foto: CarPix

 Det är inte första gången vi ser nya Golf R utan maskering. I februari fick vi syn på en med vit kaross när den spann runt på norrländska, snötäckta vägar.

Modellen ser ut som förväntat, baserat på vad vi såg i januari när det läckte ett dokument som avslöjade en handfull Golf-modellers specifikationer. Inga direkta överraskningar syns, det är fyra grova ändrör, stora luftintag i fronten, rejäla hålborrade bromsskivor och blå bromsok som syns.

Interiört ser det ut som i övriga Golf-varianter, men med sportigare framtoning tack vare flatbottnad sportratt och sportstolar med kraftigare sidostöd.

Fyra rörstumpar som sticker ut på var sin sida om diffusorn, typiskt Golf R. Foto: CarPix

Bakom grillen har nya Golf R den populära EA888-maskinen som använts i koncernens mindre prestandabilar under många år. I nya R-utförandet ger den 333 hästkrafter, 33 fler än i gamla Golf R som ett tag var uppe i 310 hästkrafter (innan WLTP kom och plockade bort tio hästar). Hur högt maxvridet är återstår att se, men norr om de 400 newtonmeter som gamla Golf R lär det bli.

Ingen extravagant egentligen, förutom den stora nödstoppknappen på mittkonsolen. Den hänger dock inte med till produktion utan är en säkerhetsdetalj som testprototyper ofta innehåller. Foto: CarPix

I sitt snabbaste utförande gjorde gamla Golf R 0-100 km/h på 4,6 sekunder, räkna med att den siffra överträffas med en eller ett par tiondelars marginal.

Fyrhjulsdriften finns kvar för att fortsatt göra R-modellen till något helt annat än de lite lugnare GTI-modellerna. Även DSG-dubbelkopplingslådan kommer att finnas kvar. Något manuellt alternativ är inte aktuellt, däremot kan en Golf R Plus eventuellt vara på tapeten. Det har pratats om en sådan modellversion förr, och skulle i så fall ha runt 400 hästkrafter för att klå gamla Golf R360S.

Nya Volkswagen Golf R bör, precis som nya Golf Sportscombi, ha premiär de närmaste månaderna.