Foto: CarPix

Nya Volkswagen Golf Sportscombi R visar puffrorna

Spionbilder på nya Golf Sportscombi har vi sett, så även på nya Golf R. Kombinationen av de båda har vi dock inte sett – förrän nu.

Möjligtvis ser du nya Golf Alltrack på spionbilderna här, men då ser du fel och vi ber dig spetsa ögonen (som du vanligtvis gör med öronen) för en extra titt. Volkswagens maskeradavdelning har nämligen tejpat upp nya Golf Sportscombi R så att den ska se ut som nya Alltrack-versionen. Avsikten är helt enkelt att göra en upphetsande modell mindre upphetsande.

Men de som kan det här med bilar (ni läsare, med andra ord) ser ju att de fläskiga öppningarna i fronten, de biffiga hålborrade främre skivorna och de fyra ändrören i ändalykten är tydliga tecken på att detta är Golfens vassaste prestandaversion – R.

För en dryg månad sedan såg vi nya Golf R i princip helt omaskerad, och ytterligare en knapp månad innan dess dök nya Golf Sportscombi (eller Variant, som den fortfarande heter i hemlandet Tyskland) upp. Bilen på bilderna här uppvisar ett klart aggressivare utseende än vad sistnämnda i föregående mening gjorde, det ska ju synas att detta är en modell som tilltalar högerfoten på ett annat sätt. Men riktigt så aggressiv i framtoningen som den blå Golf R vi såg är den inte. Det är framför allt frontpartiets nedre del som skiljer sig.

Finurlig maskering ska få oss att tro att detta är en Golf Alltrack. Foto: CarPix

Maskineriet framför torpedväggen är densamma som i halvkombiversionen, det vill säga den turbomatade tvålitersmaskinen som sitter i Golf GTI samt i gamla Golf R (EA888 heter motorn). I nya Golf R har maskinen skruvats upp till 333 hästkrafter, 33 fler än i föregångaren. Tillsammans med en snabbarbetande dubbelkopplingslåda (DSG) och fyrhjulsdrift bör 0-100-tiden landa ett par eller ytterligare några tiondelar under fem sekunder.

Baken ser lite trött ut, men tänk på att bakljusen delvis är maskerade vilket bidrar till upplevelsen. Foto: CarPix

Vi ska nog inte räkna med att nya Golf Sportscombi R dyker upp i höst. Först ska kombiversionen med mer sansade motoralternativ presenteras och börja säljas. Förmodligen är det lansering under 2021, sannolikt under våren.