Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Mau / CarPix

Nya Volkswagen Passat Sportscombi visar upp sig!

För bara några veckor sedan såg vi nya Passat rulla omkring som mula i trakterna runt Arjeplog. Nu har Volkswagen på samma vägar släppt lös verkliga bilen, men i förklädnad som ska få oss att tro att det rör sig om dagens Passat. Vi ser dock igenom maskeringen...

Det är lätt att vifta bort bilen på spionbilderna här, den ser ju ut som vilken Volkswagen Passat Sportscombi som helst. Eller? Framifrån sett kan ett icke-fokuserat öga bli lurat eftersom Volkswagens maskeradansvariga personal har folierat bilen så att den ser ut som generation B8, alltså dagens Passat. Bakom maskeringen i fronten döljer sig annat utseende än det ögat ser. Ett fokuserat öga ser att huven ser annorlunda ut, de traditionella vecken finns kvar, men det har tillkommit nya veck som löper längre ut mot huvkanten, upp mot främre takstolparna (A-stolparna).

Resten av bilen uppvisar klart tydligare förändringar än vad främre delen gör. Dörrhandtagen är utformade på ett annat vis än på dagens Passat, och de bakre sidorutorna – de som är placerade mellan C- och D-stolparna – har annorlunda skärning och upplevs som något mindre. Att dessa sidorutor förändras beror på att D-stolparna (bakre takstolparna) är betydligt mer framåtlutade än vad motsvarande stolpar på dagens Passat är. Det är tydligt att Passat går samma väg som den Golf Sportscombi gick när senaste generationen kom för ett par år sedan. Golf-kombin fick ett helt annat akterparti än vad modellen hade haft under flera år, och Passat-kombin ser alltså ut att följa i lillebrors fotspår.

Här syns tydligt hur bakre delen av nya Passat skiljer sig från dagens generation. Bakre sidorutorna har ny utformning och D-stolparna är kraftigare och mer framåtlutade. Foto: Andreas Mau / CarPix

Trots maskeringen syns det tydligt att bakänden är helt ny på nästa generation Passat Sportscombi, eller Variant som kombiversionen heter söder om Östersjön. Stötfångaren har ny form, så även bakluckan som har handtaget/vecket i höjd med bakljusen vilket medför en högre placering av registreringsskylten. På dagens generation är detta veck betydligt lägre placerat.

Du som oroar dig över att nya Passat Sportscombi ser tajt och trång ut kan sannolikt lägga undan dina farhågor. Nya Passat är nämligen sagd att bli rymligare än någon tidigare Passat, med längre axelavstånd för bättre utrymmen för förare och passagerare samt mer tilltaget bagageutrymme. Det kan vara svårt att uppleva dessa attribut genom att titta på statistiska spionbilder, men testmulan vi visade för några veckor sedan uppvisade tydligt att Passat är förlängd.
Nya Passat Sportscombi ska byggas parallellt med Skoda Superb Combi i slovakiska Bratislava. Superb är känd för att erbjuda rejäla utrymmen, kanske Passat närmar sig tjeckiska kusinen eller rentav når upp till samma volym.

De bakre formerna hos nya Passat Sportscombi påminner en del om hur dagens Golf Sportscombi ser ut. Foto: Andreas Mau / CarPix

Någon elektrisk variant av nya Passat kommer vi inte att få se eftersom ID. Space Vizzion ska utgöra det utsläppsfria alternativet. Däremot kommer vi att få se två laddhybrid-varianter, som erbjuder olika effektuttag, samt en handfull olika bensin- och dieseldrivna modellversioner.

Ute ur leken är sedanmodellen. Nya Passat ska endast erbjudas i kombiutförande, även om det på nätet luftas obekräftade uppgifter om att en halvkombiversion kan vara aktuell. En ny Alltrack-variant kan vi med största sannolikhet se fram emot.

Premiär för nya Volkswagen Passat är det under 2023 och marknadslanseringen sker troligtvis så pass sent under året att det är årsmodell 2024 som gäller när nya generationen börjar rulla på allmänna vägar.