Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Axel Widlund

Nya Volvo V60 Cross Country – första bilderna

I dag kan vi ge dig bildbevis på att en ny generation V60 Cross Country är på ingång. Modellen har nämligen siktats på E6:an i Skåne och en av våra läsare var snabb upp med mobilkameran.

Nya Volvo V60 är presenterad och har nyss påbörjat sin lanseringsfas. Vi var nyligen iväg och provkörde den (film på länken) och nu vankas det test, något du inte får missa i kommande nummer av Teknikens Värld. Modellen kan ännu inte kallas för gammal skåpmat, men blickarna börjar nu riktas mot nya S60, som vi avslöjade redan i början av mars, och så klart den lite tuffare V60-varianten som kallas V60 Cross Country.

Sistnämnda kan vi nu visa dig exklusiva bilder på, tack vare vår snabbtänkta läsare Axel Widlund som med mobilkameran i högsta hugg fotograferade två maskerade V60 som rullade på E6:an utanför Henke Larsson-land (Helsingborg för dig som inte är fotbollsfrälst).

Ena bilen är en vanlig V60 medan den andra har intressanta detaljer som genast fick vår spionradar att nästan överhettas. Detaljerna som våra ögon fastnade på syns framför allt runt hjulhusen. Under maskeringen ser vi linjer som följer slaviskt skärmkanterna, längs med hela bågen. Så ser det inte ut på en vanlig V60 som visserligen har veck över skärmkanterna, men inte alls på samma vis. Dessa linjer är inget annat än markeringar för de plastlister som löper längs med skärmkanterna, precis som på V90 Cross Country och utgående V60 Cross Country.

Nya Volvo V60 Cross Country på E6:an i Skåne. Foto: Axel Widlund

Ytterligare granskning av bilarna och bilderna ger oss fler detaljer som intygar att det är nya V60 Cross Country som för första gången har fastnat på bild. Ännu en linje som vi inte känner igen från en vanlig V60 i maskerat utförande hittar vi bakom de bakre hjulhusen, längst ned där stötfångaren tar vid. Denna linje avslöjar ytterligare plaststycken, precis som på alla andra Cross Country-modeller från Volvo.

Foto: Axel Widlund

Till sist har vi ännu en detalj (det finns fler, men du orkar förmodligen inte läsa om alla) som är mer avslöjande än någon annan detalj, nämligen plastlisterna längs med tröskellådorna. En vanlig V60 har ingen utstickande ”kant”, det har däremot denna bil, precis som på V90 Cross Country men som en vanlig V90 saknar.

Titta på linjen som löper längs hela skärmkanten, en sådan finns inte på en vanlig V60. Foto: Axel Widlund

Vid en jämförelse mellan de båda testprototyperna, som alltså fångades på bild av en Teknikens Värld-läsare, ser vi också att markfrigången är högre hos V60 Cross Country-varianten, som sig bör. Nya V60 har 12,8 centimeter mellan mark och underrede, åtta millimeter mindre än gamla V60. Vi gissar att nya V60 Cross Country kommer att kunna stoltsera med 19,3 centimeters markfrigång. Denna siffra kommer vi fram till genom att snegla på V90 Cross Country och gamla V60 Cross Country, båda dessa höjdes med 6,5 centimeter i jämförelse med sina mindre råbarkade modellsyskon (V90 och V60). Det är i så fall två till tre centimeter bättre markfrigång än hos exempelvis konkurrenten Audi A4 allroad (siffran för Audin varierar mellan 16,2 och 17,3 centimeter beroende på källa).

Foto: Axel Widlund

 Här ser vi tydligt skillnaderna mellan en vanlig V60 och en V60 Cross Country. Detaljer som exempelvis tröskellådornas lister avslöjar modellen, så även markfrigången. Klicka här för att se bilden i större format.

Slår vi upp bilen i bilregistret hittar vi egentligen inte så mycket av intresse. Godbitarna är nämligen inte registrerade. Exempelvis finns längd och bredd bland uppgifterna, men inte höjden. Just höjden skulle nämligen enkelt kunna avslöja den som en V60 Cross Country, vid jämförelse med samma uppgift för en vanlig V60.

I bilregistret ser vi också att bilen drivs framåt av en bensinmotor på 187 kilowatt som är kopplad till en automatlåda. 187 kilowatt betyder 254 hästkrafter vilket i sin tur betyder T5-motorn, men i detta fall den ”gamla” varianten utan partikelfilter. Med partikelfilter ger T5:an 250 hästkrafter.

Nya Volvo V60 Cross Country kommer att lanseras senare i år. Men först ska vi rikta blickarna mot nya S60 som har premiär i juni.