Foto: Läsarbild

Nya Volvo V60 siktad i Sverige!

Med nya XC60 lanserad och XC40 presenterad väntar vi på nya S60 och V60. De båda är inom kort på väg runt hörnet för att visa upp sig. Här är första bilden på nya V60 rullandes på svensk mark.

Volvos nya 60-serie har börjat ta form i och med att nya XC60 gjort entré. Nu väntar vi på de två lite lägre syskonen S60 och V60 som presenteras nästa år. Nya S60 ska visas upp veckorna innan bilsalongen i Genève i mars 2018, parallellt med V60 Cross Country. Jo, du läste rätt, någon mellanklasskombi utan plastattiraljer får vi inte se då, nya V60 visas nämligen inte upp förrän under sommaren.

Men riktigt så lång tid behöver vi inte vänta för att få se nya V60, vi kan nämligen här och nu bjuda dig på den första bilden av just nya V60 rullandes i Sverige, närmare bestämt i Alingsås på väg mot Volvos testanläggning i Hällered. Bilen på bilden, som tagits av en teknikensvarld.se-läsare, är tyvärr hårt maskerad, men vi ser ändå ganska klart och tydligt flera detaljer som är av intresse.

Vi ser exempelvis att fönsterprofilen är annorlunda jämfört med dagens V60 vars övre fönsterlinje viker av nedåt från taklinjen. Nya V60 har inte denna ”avvikelse” utan fönsterlinjen följer takets linje mer eller mindre på samma vis som på storebror V90.

Vi ser även att bakre sidorutorna får en liten extra sidoruta, något storebrorsan inte har, och att bakrutan är betydligt mer upprätt än på V90. Det är tydligt att Volvo med V60 lutar sig mot sitt gamla koncept funktion före form. Med V90 vände man på begreppet för att tydligt sikta in sig på de tyska konkurrenterna.

Foto: Illustration Erik Andrén

 Så här föreställde vi oss nya V60 för ett par år sedan. Du kan se mer av den i vår artikel Alla nya Volvo-modeller fram till 2025. (Illustration: Erik Andrén)

Tittar vi i bilregistret ser vi att denna maskerade bil är en Volvo av okänd modell. Inte så konstigt att vi inte får reda på mer, Volvo vill inte på förhand servera fakta på silverfat. Vidare kan vi läsa att bilen har en 163 hästkrafter stark dieselmotor kopplad till en automatlåda. Några 163 dieselhästkrafter erbjuder Volvo inte längre sina kunder, så den uppgiften är fejkad. En annan uppgift som inte heller stämmer är bilens storlek. 462,8 centimeter lång står det att den är. Det är kortare än dagens V60. Så klart blir nya V60 inte mindre än sin föregångare – tvärtom. I och med att V90 växte drygt elva centimeter jämfört med V70 måste V60 upp ett hack för att fylla en lucka. Nya V60 är mer eller mindre tänkt att bli ”nya V70”, men riktigt så stor tror vi inte att den blir. Runt 475 centimeter lång låter sannolikt, i så fall cirka tolv centimeter längre än dagens generation som för nästan exakt sju år sedan debuterade på bilsalongen i Paris.

Nya Volvo V60 ska enligt uppgift till oss låna en hel del av det vi såg på Concept Estate för tre år sedan.

Nya V60, och även nya S60 och V60 Cross Country, baseras precis som 90-serien och nya XC60 på SPA-plattformen, den större av Volvos två nya plattformar (CMA heter den andra och används till 40-serien). Den är förberedd för att kunna husera märkets Drive-E-drivlinor men också elektrifierade varianter. Räkna med laddhybrider och rena elmodeller. T5 Twin Enginge, med 1,5-liters trecylindrig bensinmotor i kombination med en elmotor, bör vara gjuten för modellen.

Utseendemässigt vet vi ungefär vad vi har att vänta oss. Tänk dig V90 men med några extra stänk sportighet. Enligt våra källor ska V60 bjuda på ett väldigt kraftfullt, bastant och lågt utseende, dock utan att upplevas som klumpig. Det sägs att en kraftig inspirationskälla till bilen är en hyllad konceptbil – Concept Estate som visades i februari 2014 och som senare utnämndes till bästa bilen på Genèvesalongen det året. Föreställ dig den men med två extra dörrar.