Foto: CarPix

Nya Volvo XC60 – första bilderna

Nästa år är det dags för lansering av nya Volvo XC60. Nu kan vi exklusivt visa dig de första bilderna på märkets populära suv av generation två.

Fler och bättre bilder på nya XC60 hittar du här.

Volvo genomför just nu en föryngring av modellprogrammet som heter duga. Under fjolåret var det storsuven XC90 som var i fokus och i år är det sedanen S90 och kombin V90, ersättarna till S80 och V70, som lockar mångas blickar. När nyhetens behag för dessa har svalnat en aning är det dags för fler Volvo-modeller att förnyas – 40-serien med bland annat V40 och XC40 samt 60-serien med S60, V60 och kanske framför allt Europas bäst säljande mellanstora suv XC60.

Just XC60 vet vi ska lanseras om ett år eller så, men det märkliga har varit att inga mulor eller testprototyper har synts till på vägarna. Har Volvo kanske lagt ned sin bästsäljare? Absolut inte, och nu har vi bevis på att de är på gång med den nya generationen eftersom vår spionfotograf, alert som alltid, har fångat nya XC60 på bild i Amsterdam (Volvo gillar tydligen den nederländska staden, vi minns att de första bilderna på S90 också togs där).

Foto: CarPix

Vid en första anblick kan man tro att det är en vanlig XC60 av dagens generation som Volvo låtit klä med plastdetaljer och maskering. Men så är icke fallet. Titta närmare, titta bortom formerna, då ser du strålkastarnas nya design med tydlig lysdiodsarmatur, du ser då även nya ytterbackspeglar som inte längre sitter vid roten av A-stolpen utan på dörrplåten, precis som på nya XC90. Helhetsintrycket andas en del XC90 men med en betydligt sportigare profil där kupéutrymmet känns aningen mer tillbakadraget och mer tillbakalutat än på storebror. Ganska likt dagens XC60, inte minst den sluttande bakrutan som skiljer de stående bakljusen åt.

En detalj som vi tycker oss se är sidorutornas storlek. De verkar inte vara lika mycket uppdragna som på dagens XC60 vilket bör ge ett bättre utsiktsläge för framför allt barn i baksätet, samtidigt som de bakre sidorutorna förmodligen blir större än i dag.

Foto: CarPix

Den nya XC60, som blir fjärde modell att baseras på Volvos egenutvecklade, flexibla SPA-plattform, som vi ser här är enligt bilregistret en bensindriven variant med 254 hästkrafter, med andra ord T5-versionen med tvåliters turbomotor.

Vidare ser vi i bilregistret att denna silvriga (syns ej på bilderna, så du behöver inte leta) XC60 är 462,7 centimeter lång. Om siffran stämmer betyder det är nya XC60 är 1,7 centimeter kortare än XC60 generation ett. På bredden, utan ytterbackspeglarna, sägs den vara 189,1 centimeter. Det är i så fall på millimetern samma bredd som dagens XC60. Visst kan det vara så, men det känns mer som att Volvo har skickat in lite halvt godtyckliga siffror till Transportstyrelsen. Om vi nu ska fortsätta med siffror som kan vara sanna, eller osanna, kör vi på max släpvagnsvikt. 1 750 kilo står det i bilregistret, 150 kilo mer än dagens 245 hästkrafter starka XC60 T5.

Med en rad olika tvålitersmaskiner, laddhybridversioner och så småningom även trecylindriga versioner kommer XC60 i framtiden att stå väl rustad mot konkurrensen ute i Europa, i Kina och i USA. Kanske den förblir Europas mest sålda suv i sitt segment?

Efter lanseringen av nya XC60 är det dags för de lägre syskonen S60 och V60 att ge sig tillkänna.

Fler och bättre bilder på nya XC60 hittar du här.

Så här tänkte vi oss nya XC60 tidigare i år. Foto: Illustration: Erik Andrén