Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: SB-Medien

Nya Volvo XC60 med interiör avslöjad!

I dag kan vi visa er nya, bättre spionbilder som avslöjar detaljerna hos nya Volvo XC60 och då inte minst interiören.

I somras kunde vi visa er de första spionbilderna med nya Volvo XC60 i blickfånget, inte bara en gång utan två gånger. Då fotograferades bilen i och runt Amsterdam, denna gång har Volvos mellansuv (den blir det när XC40 är till världen kommen) förflyttat sig till andra sidan Atlanten och det är därifrån bilderna du ser här är tagna.

Maskeringen är i princip densamma som tidigare, men i stället för svartvit foliering under plastsjoken är det nu helsvart som gäller. Färgbytet underlättar för oss att greppa formerna och formatet. Precis som tidigare finns ett intressant hål i maskeringen som täcker vänster framskärm. Hålet är placerat exakt där ladduttaget på laddhybridversionen (Twin Engine) sitter, men precis som i somras finns det, så vitt vi kan se, inget lock. Det är med andra ord inte XC60 T5 Twin Engine vi ser på bilderna.

En tydligt skillnad gentemot de förra spionbilderna är ändrören. I stället för två små, nätta och runda pipor har bilen nu större doningar (som förvisso bara är ett spel för galleriet då de täcker två små runda rör).

Du som reagerar på Tors hammare-strålkastarna med ett ”nej, inte på denna också!” bör känna till att XC60 med största sannolikhet även kommer med vanliga strålkastare likt snikversionen V90 D3 Kinetic. XC60 kommer nämligen inte att agera lyxvagn från Hisingen à la XC90 som har Momentum som lägsta utrustningsnivå.

Nya Volvo XC60 får designdrag som motsvarar de vi redan sett på S90, V90 och XC90. Foto: SB-MedienNya Volvo XC60 får designdrag som motsvarar de vi redan sett på S90, V90 och XC90. Foto: SB-MedienNya Volvo XC60 får designdrag som motsvarar de vi redan sett på S90, V90 och XC90. Foto: SB-Medien
Nya Volvo XC60 får designdrag som motsvarar de vi redan sett på S90, V90 och XC90. Foto: SB-Medien Foto: SB-Medien

Den största nyheten med dessa nya bilder är att vi för första gången får se interiören. Här kan vi genast slå fast att nya XC60, trots att det rör sig om en suv, går samma väg som S90 och V90 i stället för den väg XC90 tog när den presenterades 2014. Mittkonsolens förlängning upp mot instrumentbrädan ter sig likadant som på sedanen och kombin, det vill säga den stora skärmen omges av höga, smala ventilationsgaller med vertikala flänsar (ribbor). XC90 har som bekant horisontella flänsar placerade i bredare, men lägre, utblås. Själva mittkonsolen ser identisk ut med hur det ser ut i 90-serien medan instrumentbrädans utformning är annorlunda, men ändå med vissa likheter. På något sätt måste ju 60-serien skilja sig från den större och dyrare 90-serien.

Granskar man nya XC60 rakt från sidan upplevs modellen som större än sin föregångare. Mer utdragen och med längre axelavstånd. Det är förmodligen ingen synvilla utan nya XC60 kommer att växa en aning jämfört med nuvarande generation. Det behövs med tanke på att dagens XC60 inte är ett under av utrymme. Det längre axelavståndet kommer att spä på benutrymmena, framför allt bak med även fram kommer det till nytta.

Med förra omgångens spionbilder kunde vi via bilregistret läsa att nya XC60 är 1,7 centimeter kortare än dagens generation. De siffrorna tror vi fortfarande inte på, speciellt inte efter att ha sett dagens nya omgång med bilder.

Utrymmet längst bak, i bagaget, räknar vi med håller samma standard eller något bättre än i dag. Den som förväntar sig en väldigt lastvänlig suv i mellansegmentet lär dock bli besviken. Tittar vi på D-stolparna ser det onekligen ut som att dessa lutar mer framåt än på den generation som kom 2008 och som i dag är Volvos populäraste modell sett till den globala försäljningen.

Foto: SB-Medien

 Andra generationen Volvo XC60 kommer att bjuda på bättre utrymmen än sin föregångare, men räkna in med en storlastare. Det framåtlutade bakrutan stjäl en hel del utrymme, precis som på nya V90. Foto: SB-Medien

Nya Volvo XC60 kommer att, precis som S90, V90 och XC90, få en hel radda motoralternativ, både bensin och diesel, som alla har en cylindervolym på två liter. Dessa fyrcylindriga maskiner, som lystrar till namnet Drive-E, är alla överladdade på ett eller annat sätt. Vissa av dem kopplas samman med en elmotor och bildar en laddhybriddrivlina (Twin Engine). Senare kommer även trecylindriga maskiner.

En av XC60:ans allra tuffaste konkurrenter är Audi Q5 som nyligen presenterades i ett helt nytt utförande som ska ta den tyska suven till nya nivåer. Volvo är fullt medvetna om motståndet och lämnar inget åt slumpen (bara byggkvaliteten håller högre standard än så här), för de vill inte bli av med den ärorika förstaplats man kammade hem under 2015. XC60 blev nämligen i fjol Europas bäst säljande mellanstora suv, före namnkunniga konkurrenter som BMW X3 och redan nämnda Audi Q5.

Nya XC60 har premiär under 2017 och blir därmed första modell att bilda nya 60-serien. XC60 efterföljs av nya S60 och nya V60.