Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100219-pagani c9 zonda100219-pagani c9 zonda100219-pagani c9 zonda
100219-pagani c9 zonda

Pagani C9 – efterträdaren till Zonda

Mittmotorbilen Pagani Zonda börjar komma till åren och det är dags för en ersättare. I slutet av året kommer den – C9 – en supersportbil med 700 hästkrafter som blir aningen mindre exklusiv än sin företrädare.

1999 presenterades en ny italiensk supersportbil – Pagani Zonda C12. Hjärnan bakom bilen är dock inte italiensk utan argentinsk då grundaren Horacio Pagani är från det stora landet i Sydamerika. Sedan lanseringen för elva år sedan har en rad olika versioner av Zonda passerat förbi. Senast i raden är Zonda R, den värsta versionen av dem alla. Den presenterades förra året och är i grund och botten en Zonda F Clubsport men med ett ganska eget utseende och fokus på bankörning. Med V12-motor från Mercedes AMG-division på 750 hästkrafter gör den 0-100 km/h på 2,7 sekunder och toppar över 350 km/h. För att få grepp om hur snabb Zonda R är på att accelerera kan vi jämföra med en känd svensk – Koenigsegg Trevita (specialversion av CCXR) som gör 0-100 km/h på 2,9 sekunder. Dock får Zonda R se sig slagen av en viss fransman, nämligen Bugatti Veyron 16.4 som fixar sprinten på 2,5 sekunder.

Men Pagani Zonda börjar bli aningen ålderstigen med sina elva år i bagaget. Det är hög tid för en avlösare och mycket riktigt är en på gång. Den ska presenteras mot slutet av året och kallas C9. Beteckningen är den nuvarande internbeteckningen och det känns ganska troligt att Pagani döper om den eller ger den ett tilläggsnamn när det väl är dags för ”massproduktion”.

Som vi kan se på de i Sydafrika nyligen tagna spionbilderna rör det sig om en bil med linjeföring snarlika dem vi ser på Zonda. Men Pagani C9 är i stort sett en helt nyutvecklad bil med 3 770 nya delar jämfört med Zonda. Chassit kommer att vara betydligt modernare och är byggt av en blandning mellan kolfiber och titan. Dessa båda material håller nere vikten.

Tittar vi på spionbilderna ser vi en helt ny layout på bilens bakända. På Zonda sitter tre bakljus på vardera sida, vertikalt med en svag lutning inåt. På C9 är antalet per sida fortfarande tre men här formar ljusen i stället en triangel där de är placerade längre ut och högre upp. Arrangemanget av bakpartiet har tydliga influenser från Zonda R som skiljer sig markant från övriga Zonda-versioner. Bilen på spionbilderna har dubbla utblås, ett på vardera sida av diffusorns mitt. Dessa båda utblås kommer inte att finnas kvar på produktionsversionen vilket man kan se på karossens utformning längst bak i mitten. På sedvanligt Pagani-vis kommer C9 att ha fyra utblås centralt placerade, ganska högt upp, parvis placerade ovanpå varandra.

Bilen på bilderna saknar dessutom en kraftfull bakvinge. Dock är den utrustad men flygplanvingeliknande ”flaps” i kolfiber som på bilderna syns delvis uppfällda. Det känns dock inte som att dessa båda små vingklaffar skulle ge tillräckligt med downforce när kraften från motorn trycker på ordentligt.

På tal om motorn. Vi vet redan ganska mycket om vad det är för best som ska sitta mittmonterad i C9. Horacio Pagani berättade för en argentinsk motorblogg i mitten av januari att de kommer fortsätta att använda sig av V12-motorerna på 6,0 liter från AMG. I fallet C9 är tanken att man ska plocka ut omkring 700 hästkrafter och 1 000 newtonmeter. Effekten är mindre än i Zonda R men vridmomentet är betydligt högre. I Zonda R ligger maxvridet på 710 newtonmeter.

Pagani har en ny fabrik på gång inte långt från den fabrik i Modena där Zonda-modellerna i dag byggs. Med hjälp av denna nya fabrik är planen att det ska hinnas med att bygga 60 C9:or om året. Siffran är nästan fyra gånger högre än för Zonda i dag. Anledningen till att produktionstakten höjs ska vara att Horacio Pagani tänker sig C9 som en global supersportbil, inte som i dag då Zonda endast erbjuds på vissa marknader.

Pagani Zonda kommer under året att fasas ut produktionsmässigt och upphöra helt i samband med lanseringen av nya C9.  

Läs mer

Test och provkörningar