Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peugeot 301
Peugeot 301
Peugeot 301
Peugeot 301 Foto: CarPix

Peugeot 301 – 308:ans ersättare – är i faggorna

Peugeot 308 må kännas ny och modern, men med tanke på Peugeots tempo när det gäller generationsväxlingar sjunger den på sista versen. Här är första bilderna på ersättaren 301.

Det är bara en dryg vecka sedan Peugeot 208 presenterades officiellt, modellen som våren 2012 ska ersätta 207. I och med att utvecklingen av nya 208 är till ända kan nu Peugeots ingenjörer fullt ut fokusera på ersättaren till dagens 308, storebror till 207 och 208.

 Men ersättaren till 308 kommer inte att få beteckningen 309, som man logiskt skulle kunna tänka sig. Peugeot har nämligen redan förbrukat det modellnamnet. Det var 1985 som 309 lanserades som storebror till populära 205. De styrande på Peugeot anser att 309 är en beteckning som ligger för nära i tiden för att kunna återanvändas, samtidigt som 309 förmodligen lyfter upp gamla icke positiva minnen till ytan igen. 309 måste nog sägas vara en av de mest intetsägande modellerna från Peugeot på många år.

 Därför väljer Peugeot att ge 308:ans efterträdare modellbeteckningen 301. Nytt och fräscht kanske du tänker? Nej, inte heller den beteckningen är ny då 301 var en Peugeot-modell som tillverkades mellan 1932 och 1936. Men Peugeot-ledningen anser förmodligen att minnena från den tiden är preskriberade samtidigt som den gamla tjusiga modellen får fler smilband att dra på sig än vad 309 från 1980-talet lyckas med.

 Nu undrar du kanske varför vi visar bilder på en Peugeot 308 som dessutom är från innan senaste ansiktslyftet. Svaret vi kan ge dig är enkelt. Utvecklingsfasen för 301 är fortfarande i sin linda och det vi ser på bilderna är en så kallad mula. Med det menas att Peugeot just nu testar ny teknik under karossen från en – i det här fallet – 308. Man har helt enkelt inte kommit så långt i utvecklingen av 301:ans kaross är färdig för test. Samtidigt är en mula bra på det viset att den inte drar lika många blickar till sig som en maskerad bil.

 I stort sett det enda som bilen på bilderna ser ut att avslöja är att axelavståndet justeras en aning jämfört med på 308. Vi vågar nästan, tvärtemot andra källor, säga att axelavståndet ser ut att växa en aning. Detta skulle vara logiskt då Peugeot nog gärna vill ha en bil med ännu mer harmoniskt väguppträdande.

 Grunden som 301 kommer att stå på är densamma som nya Citroën C4 och DS4 använder sig av. Två bilar som har mottagit positiva reaktioner från motorpressen, bland annat vi på Teknikens Värld gillar de båda.

 Rent utseendemässigt förväntar vi oss att 301 kommer anamma stora portioner drag från lillebror 208 som av er läsares reaktioner att döma ser riktigt bra ut. Lägg därtill ett extra stänk linjer från konceptbilen SR1 som visades på Genèvesalongen 2010 så kan 301 bli en riktig hit utseendemässigt.

 Rykten talar om att det inte blir någon tredörrarsversion av 301. Femdörrarsversionen sägs i stället bli så pass sportigt formgiven att en tredörrars blir överflödig. En femdörrars SW-version är också aktuell men lanseras enligt sedvanligt koncept lite senare än vanliga femdörrarsversionen.

 Vid det här laget sitter du förmodligen och dreglar över hur snygg 301 kommer att bli och du blir helt till dig nu när vi för cabrioletversionen CC på tal. Tyvärr får vi göra dig besviken på den punkten.

 Enligt de senaste uppgifterna blir det inte 301 CC som du kan glida med i solskenet. I stället verkar det som att Peugeot tänker göra en version av sportcoupén RCZ med fällbart tak, där taket med största sannolikhet är av plåt. Peugeot RCZ, som blev utsedd till årets vackraste bil 2009, är en snygg grund för en cabriolet. Nackdelen skulle i så fall vara att den grundar sig på bottenplattan som dagens 308 använder sig av.

 Under huven på 301 blir det enligt numera klassiskt franskt manér ett stort antal olika motorer som drivs med antingen bensin, diesel eller elektricitet. De nya och snåla trecylindriga alternativen som introduceras tillsammans med 208 kommer att leta sig ned till 301:ans motorrum, så även ett eller ett par microhybridalternativ, så kallade e-HDI-motorer. En riktig dieselhybrid à la HYbrid4-konceptet lär också se dagens ljus.

 In alles kan vi räkna med att Peugeot 301 kommer att ge konkurrenterna, bland annat Volkswagen Golf, en rejäl match när det kommer till snålhet. Tacka motorerna och rejäla viktminskningar för det.

 Peugeot 301 har premiär 2013. Kanske vi kan få en försmak på vad som komma skall redan hösten 2012 då det är bilsalong på hemmaplan, nämligen Mondial de l’Automobile 2012 i Paris.