Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Peugeot 308 ansiktsopereras lätt

En maskerad Peugeot 308 passerade vår spionfotograf, ett tecken på att modellen ska uppdateras. Kanske det blir uppvisning av nyheterna på bilsalongen i Paris om en knapp månad?

Peugeots Golf-utmanare 308 har sedan andra generationens inträde på marknaden i november 2013 gjort en kraftig resa upp i försäljningsstatistiken. Under 2015 såldes 213 764 exemplar av modellen i Europa, ökning med 114 procent jämfört med försäljningssiffran under hela 2013. Om Årets Bil-titeln 2014 är förklaringen är osäkert, men en hel del har utmärkelsen säkerligen bidragit.

För att bibehålla den positiva trenden är det nu dags att uppdatera modellen, det kan vi avslöja sedan vår spionfotograf plåtat den med maskering på en klassisk teststräcka för bilfabrikanterna.

Det är inte mycket som är maskerat vilket är ett tecken på att uppdateringen blir av det lättare slaget och att det främst är fronten som möbleras om. Maskeringen döljer uppdaterad stötfångare och spoilerparti (vilket vi med tydlighet ser på en av bilderna – lite GTi-style faktiskt) medan strålkastarna har nya projektionslinser. Med tanke på konturmaskeringen kan vi misstänka att DRL-varselljusen är förändrade. Det kan vara en synvilla, men det ser ut som att de kraftiga veck som skjuter in i strålkastarnas nederkant kan ha slätas ut en aning.

I grillen ser vi dessutom att lejonet har hittat tillbaka. I dag sitter det på huvens framkant (dock inte på GT- och GTi-modellerna).

GTi-lik frontspoiler. Foto: CarPix

Baktill ser det ut som vanligt, även vad gäller bakljusen. Interiört kan vi förvänta oss små förändringar för att göra upplevelsen ännu trevligare än i dag. Dock kommer mätarhusets placering, som många ogillar, fortfarande att vara placerad ovanpå instrumentbrädan och delvis skymmas av rattkransen.

Motorerna kommer sannolikt att vara desamma som i dag men finslipade för bättre gångkultur och lägre förbrukning. Med andra ord bensinmotorer på 110, 130 och 205 hästkrafter (samt så småningom GTi-motorn med 250 och 270 hästkrafter) och dieselmotorer på 100, 120, 150 och 180 hästkrafter.

Kanske Peugeot visar upp ansiktslyfta 308 på hemmaplan redan i slutet av september, det vankas som bekant stor bilsalong i Paris då. Men mer sannolikt är att 308 facelift dyker upp på bilsalongen i Genève i mars 2017.