Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Porsche 911 GT3 RS – nu ännu mer banbil

GT3-versionen kom tidigare i år och är vassare än någonsin. GT3 RS är på ingång och den ligger ytterligare några steg närmare tävlingsbilarna. De aerodynamiska hjälpmedlen är minst sagt extrema.

Vid provkörningen av nya Porsche 911 GT3 ställde vi oss frågan hur Porsche skulle höja ribban med den kommande RS-versionen. Nu verkar vi ha fått en del av svaret när vår bilspion fångat nya 911 GT3 RS på bild utanför Nürburgring.
Uppsynen är avsevärt mycket mer extrem än GT3 och under den lätta kamoufleringen kan vi se mer avancerade aerodynamiska hjälpmedel. Huven till bagageutrymmet har fått stora urgröpningar för att släppa ut luft, en detalj som först syntes på GT3 om än i mer nedtonat format. På de främre sidoskärmarna sitter likt förra generationen ventilationshål men även de verkar ha tillåtits växa en del hos den nya generationen. Särskilt på bilden bakifrån ser de ut att sträcka sig ända ner till tröskeln framför dörren.

1 AV 3
Foto: CarPix
2 AV 3
Foto: CarPix
3 AV 3
Foto: CarPix

GT3 RS har en bredare kaross än GT3 och framför bakhjulen sitter kamouflering som döljer luftintagen till motorn, troligen likt de som är bekanta från Turbo-versionen. Men den mest uppseendeväckande detaljen sitter där bak. En gigantisk vinge som nästan sträcker sig över hela karossbredden och har liknande typ av fästen som nya GT3, så kallade svanhalsfästen i ovankant av vingen för att optimera luftflödet. Vingen är aktiv och än så länge verkar infästningen inte vara helt färdigställd. Utformningen av själva vingen är troligen den slutgiltiga formen då GT3 RS befinner sig i slutfasen av utvecklingen och väntas offentliggöras sent i år eller början av 2022.
I bakkant av taket syns även fenor avsedda för att styra luften till den gigantiska vingen men om de följer med till produktion är oklart.

1 AV 3
Foto: CarPix
2 AV 3
Foto: CarPix
3 AV 3
Foto: CarPix

Motorn förväntas växa från GT3:s 4,0 liter till 4,2 och leverera omkring 540-580 hästkrafter utan överladdning. Till skillnad från GT3 som kommer med både manuell- och dubbelkopplingslåda, PDK, får nya RS likt föregångaren troligen endast PDK-låda.