Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Mau / CarPix

Porsche 911 Safari utan frigolit

Är du rädd för vägbulor när du passerar med sin 911? Porsche är på väg att lösa problemet åt dig, för snart kan du köpa en 911 Safari med högre markfrigång.

Det står alltmer klart att Porsche är på gång med att släppa ut en förhöjd 911 på de allmänna vägarna, även om tillverkaren själv inte har meddelat något. Dock sa Porsches försäljnings- och marknadschef Detlev von Platen för några år sedan att en 911 med mer luft mellan underrede och underlag är en god idé.

Redan i slutet av 2020 fick vi span på en märklig 911 med högre markfrigång, den gången på Nürburgring i Tyskland. Vi misstänkte nästan omgående att det var en 911 Safari i modern tappning som vi tittade på, även om bilen hade märkliga frigolitinlägg i hjulhusen.
Nu har vi nya bilder på motsvarade förhöjda 911, men det tyska landskapet bestående av svart asfalt och grönt gräs har bytts ut mot svensk skog och snötäckta vägar.

Helt klart en 911, men med lite annorlunda svansföring.Helt klart en 911, men med lite annorlunda svansföring.Helt klart en 911, men med lite annorlunda svansföring.
Helt klart en 911, men med lite annorlunda svansföring. Foto: Andreas Mau / CarPix

Inte enbart den högre markfrigången syns tydligt, även de något bredare skärmarna är märkbara. Det kan vara ett tecken på att spårvidden har utökats.
Utanpå skärmbreddarna är dessutom plastsjok monterade längs skärmkanterna. Denna detalj är typisk för förhöjda bilar som vill vara lite ”oömma i utförandet”. Tänk Volvos Cross Country, Audis allroad och Mercedes All-Terrain. Eller varför inte Subaru Outback... eller kanske ännu hellre ”originalet” – AMC Eagle? Alla har de plast runt hjulhus och kanter.

Bakänden upplevs som större och klumpigare i och med höjningen.Bakänden upplevs som större och klumpigare i och med höjningen.Bakänden upplevs som större och klumpigare i och med höjningen.
Bakänden upplevs som större och klumpigare i och med höjningen. Foto: Andreas Mau / CarPix

Är du historielös kanske du tänker att Porsche är något nytt på spåren med denna förhöjda 911, men faktiskt har Porsche en gång i tiden rört om i denna gryta. Det var redan 1978 som Porsche tog fram en 911 Safari som deltog i WRC (rally-VM). En av förarna var Björn Waldegård som med kartläsare Hans Thorszelius slutade på fjärde plats i det årets afrikanska Safarirally (som då var en deltävling i WRC). Kenya-födde Vic Preston Jr tog 911 Safari till en andraplats i samma rally.
Värt att nämna är att Björn Waldegård och Mathias Waldegård vann klassikervarianten av Safarirallyt 2011 – i en gammal Porsche 911 Safari.