Porsche Foto: CarPix

Porsche Cajun siktad på svensk mark

Porsche Cayenne ska få en lillebror. Cajun, som brorsan heter, är just nu på sitt första Sverige-besök och vår költålige spionfotograf har fotat den utklädd till en Audi. Märkligt va? Inte alls.

Visst är det en Audi Q5 du sitter och tittar på, i alla fall till utseendet. Men skenet bedrar. I själva verket är det Porsches kommande småsuv Cajun som inte har kommit längre i utvecklingsstadiet än att den inte fått egna drag. Men det kommer.

 Det vi tittar på här är en så kallad mula. Att det är just en Q5 den är utklädd till är ingen slump. Porsche Cajun blir syskonbil med just Audi Q5. De båda bilmodellerna kommer att dela mycket teknik sinsemellan. Redan nu kan vi se vissa skillnader, bland annat att spårvidden har utökats. Hjulen och bromsarna blir också större.

 Cajun kommer att ta del av Q5:ans motorer, både vad gäller bensin och diesel. Dock kan inte Porsche låta bli att smaksätta dem på sitt eget vis för att ge dem med Zuffenhausen-karaktär. Med största sannolikhet får Cajun likt storebror Cayenne en hybrid i sitt modellprogram. Ingen V6-motor som i Cayenne S Hybrid, utan i stället en tvåliters TFSI-motor på 211 hästkrafter sammankopplad med en elmotor på 40 kilowatt och 210 newtonmeter som sköts via en åttastegad tiptroniclåda. Det är med andra ord exakt samma konfiguration som Audi Q5 hybrid quattro som sedan ett tag tillbaka finns till försäljning. I Q5:an fixar hybriddrivlinan 0,69 liter per mil och 159 gram per kilometer.

 Porsche Cajun lanseras till en början med femdörrarskaross, förmodligen till Audis förtret, men kommer i ett senare skedde i ett tufft tredörrarsutförande. Då kommer Range Rover Evoque att få sin första riktiga konkurrent.

 Eftersom Cajun fortfarande är i ett tidigt utvecklingskede förväntar vi oss inte att se den färdiga bilen förrän 2013. Kanske på Frankfurtsalongen det året?