Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090302-porsche-cayenne090302-porsche-cayenne090302-porsche-cayenne
090302-porsche-cayenne

Porsche Cayenne – nästa generation på film

Nästa generation Porsche Cayenne, som kommer om två år, har siktats på de norrländska vägarna. I filmen, den första på bilen, kan vi se några av de nyheter som generationen för med sig – bland annat slankare linjer och nya bakljus.

Vid en första anblick ser bilen i filmen ut som en helt vanlig Porsche Cayenne av dagens generation. I själva fallet är det nästa generation som vintertestas uppe i de norrländska snödrivorna.

Nästa generation Porsche Cayenne ska bli betydligt slankare än dagens, vilket kan vara svårt att skönja i filmen. Enligt rykten ska Cayenne bli mer Porsche och mindre skogsmulle, alltså mer sportbetonad än vad den är i dag.

Precis som hos nästa generation 911 flyttas sidobackspeglarna ned från sidofönstrens framkant till dörrplåten, klassiskt sportigt. Lägg även märke till sekvensen i filmen när testförarna ska lämna bensinmacken. När föraren ”passerar backen” i automatlådan tänds backljusen som är placerade i bakluckan. Märkligt kan tyckas när ljusarrangemangen ser ut som på vanliga Cayenne. Dock vet vi sedan tidigare att nästa Cayenne får liggande bakljusarrangemang i stället för dagens mer upprättstående (se bild nedan).

Exakt hur motoralternativen kommer att se ut kan vi bara sia om, men med största sannolikhet hämtas motorpaletten till stora delar från nya Panamera. Cayenne S kommer i så fall att få den 4,8 liter stora V8-motorn som ger 400 hästkrafter (+15 jämfört med dagens Cayenne S). Cayenne Turbo får samma maskin under huven men med två turboaggregat monterade vilket ger ett effektuttag på 500 hästkrafter (samma som i dag). En Turbo S-modell kommer troligtvis också och lär hamna någonstans runt 550 hästkrafter, precis som i dag. Instegsmodellen, kort och gott Cayenne, får en V6 på 3,6 liter och 300 hästkrafter (+10 jämfört med dagens). På dieselsidan lär vi få se en småjusterad version av den maskin som sitter i nyligen introducerade Cayenne Diesel. 240 dieselhästar hämtade från tre liter V6-maskin. Nuvarande generation Cayenne kommer med hybriddrift under 2010, ett system som kommer att föras över till nästa generation. I Porsches fall handlar det om en V6-motor på 333 hästkrafter och 439 newtonmeter (nyligen introducerad i Audi S4 och S5 Cab) som jobbar i symbios med en elmotor på 53 hästkrafter och 300 newtonmeter.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer