Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Porsche Macan – första bilderna på lilla suven!

Porsche Cayennes lillebror Macan börjar ta form. Här är de första bilderna på bilen, rykande dagsfärska. Nästa år drar produktionen i gång.

Att Porsche ska bygga en suv mindre än populära Cayenne har varit på mångas läppar i flera år. För två år sedan bekräftade Porsche själva att just en sådan är på gång, då fick den även ett namn – Cajun.

 Dock visade det sig i februari tidigare i år att den inte ska heta Cajun, i stället har folket i Zuffenhausen valt namnet Macan som är det indonesiska ordet för tiger och ska symbolisera smidighet, kraft, fascination och dynamik.

 Då i februari bjöd Porsche på en skiss men i dag finns det bättre godbitar att spetsa blicken på, nämligen purfärska spionbilder från Tyskland där vi får se Porsche Macan på riktigt för första gången.

 Porsche har dock valt att försöka kamouflera den som en Cayenne, men det lurar troligtvis inte någon.

 Porsche Macan blir syskonbil med Audi Q5 då stora delar teknik blir gemensam. Men för att Macan ska kunna leva upp till vad det innebär att vara en Porsche ses större delen av komponenterna över för att fintrimmas och vässas, exempelvis hjulupphängning och bromssystem. Porsche Macan ska andas betydligt mer sport än vad Audi Q5 gör.

 Under huven vet vi ännu inte vad som tar plats men att hybriddrivlinan från Q5 Hybrid tar plats kan vi näst intill lova eftersom Porsche, precis som alla andra biltillverkare, jobbar hårt på att få ned sitt genomsnittliga koldioxidutsläpp. I Q5 Hybrid är det en fyrcylindrig 2,0 TFSI-motor med 211 hästkrafter som parats ihop med en elmotor på 54 hästkrafter.

 En annan motor det snackas om är en icke hybriddriven bensinfyra som instegsmaskin, vilket i så fall skulle betyda Porsches första fyrcylindriga motor sedan 968:ans (944:ans efterträdare) uttåg 1995.

 Top of the line kommer Porsche Macan Turbo att bli. I en sådan ryktas det som en trelitersdiesel med sex cylindrar i V-formation med någonstans mellan 345 och 375 hästkrafter.

 När Porsche Macan lanseras som årsmodell 2014 gör den det som femdörrarsversion. En tredörrarsversion à la Range Rover Evoque sägs därefter vara aktuell.