Foto: CarPix

Range Rover LWB får lååång hjulbas

Vi kan nu avslöja att Range Rover planerar en specialversion av sin lyxterrängbil Range Rover med baksätespassagerarna i fokus. Premiär blir det redan nästa år.

En Range Rover med kamouflage borde inte vara någon särskild nyhet, särskilt med tanke på att vi redan för en månad sedan kunde visa den helt kamobefriade fjärde generationen. En snabb titt på bilderna visar dock att det rör sig om något helt nytt för modellen. För första gången sedan första generationen kommer nu en Range Rover med längre hjulbas.

 Den nya karosstypen är särskilt riktad mot de kinesiska och ryska marknaderna, där lite extra benutrymme visar att det är lite finare folk som är på ingång. Helt otippad är den inte –när Range Rover kom 1970 la den grunden för lyxiga terrängfordon. Bilarna har bara blivit lyxigare sedan dess och en limousineaktig variant blir därmed logisk.

 Nya Range Rover i kortformat är 120 millimeter längre än sin föregångare och i denna långversion sträcks längden ut med 150 millimeter till. Det tillåter två fristående och fällbara fåtöljer i samma fason som finare flygplans förstaklassditon.

 Motorerna väntas bli uteslutande åttacylindriga till en början. Det betyder att dieselåttan SDV8 och den fem liter stora V8:an både med och utan kompressor kommer till Range Rover LWB. En hybridversion väntas komma både till den vanliga såväl som till den förlängda Range Rovern under 2013.