Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090306-renault-twingo-cc
090306-renault-twingo-cc
090306-renault-twingo-cc
090306-renault-twingo-cc

Renault Twingo CC – fransos för soliga dagar

En öppen fransk bil i det norrländska snölandskapet. Det låter som en dålig historia men det är faktiskt sant då minstingen Twingo kommer i CC-utförande, fällbart plåttak på svenska. Bilen blir förhoppningsvis klar lagom till sommaren.

Det är inte första gången spionfotografer har fångat kommande Renault Twingo CC på bild. Men tidigare bilder har inte varit mycket att hurra för då bilen mer sett ut som ett sjumannatält på hjul. De nya bilderna, tagna i går utanför Arjeplog, visar däremot mycket mer av bilen trots sin förklädnad. Vi känner tydligt igen formerna från det koncept som lite obemärkt dök upp 2007, antagligen för att bilderna var fejk (se bilder sist i bildspelet nedan).

Twingo CC innebär att det är en fällbar plåttakskonstruktion på bilen. Då solen tittar fram trycker man enkelt på en knapp och plåtbiten ovanför hjässan fälls snyggt ner i den lilla skuffen, ungefär på samma sätt som på huvudkonkurrenterna Peugeot 207 CC och Opel Tigra TwinTop. Den stora skillnaden bilarna emellan är att Twingon antagligen kommer att kosta en slant eller två mindre. Troligtvis blir den det billigaste alternativet för att få köra öppet på sommaren.

Under huven hamnar troligtvis en version av den 1,2-litersmaskin (bensin) som finns i fyra olika utföranden till vanliga Twingo (i Sverige saluförs dock bara en maskin, den med 76 hästkrafter). I Twingo CC masseras antalet hästkrafter troligtvis upp till omkring 120 stycken.

Tanken var egentligen att Renault Twingo CC skulle visas på Genèvesalongen som just nu äger rum. Så blev det dock inte på grund av okända förseningar. Kanske är det den komplicerade plåttakskonstruktionen som har satt käppar i hjulen?

Vi får i alla fall hoppas att den blir klar lagom till det att sommarsolen tittar fram.

Läs mer

Test och provkörningar