Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carpix

Rolls-Royce Ghost går igen

Grundformerna består liksom V12-motorn under huven men även nya grepp är att vänta med nya Rolls-Royce Ghost som täcks av 2021. Såväl fyrhjulsdrift som 48-voltssystem men det ryktas även om eldrift.

För de flesta kanske det ligger utanför kartan, i alla fall ur köpsynpunkt, men Rolls-Royce är i begrepp med att lansera en ny modell. Ja, en ny generation av Ghost som lanserades 2010 och fick en uppdatering 2014 vill säga (läs vår provkörning av den versionen här).

Den tidigare konstruktionen byggde delvis på samtida BMW 7-serie, nu hämtas grunden i stället från de egna ledet i form av nya Phantom VIII (provkörd i Teknikens Värld nummer 8/2019) och suven Cullinan (provkörd i Teknikens Värld nummer 1/2018) som båda bygger på en aluminiumplattform vid namn Architecture of Luxury. I och med det kommer nya Ghost bli såväl lättare som 30 procent mer vridstyv än dagens upplaga.

Foto: Carpix

Vår flitige spionfotograf har lyckats fånga nya Ghost på en biltransport och det vi ser är en förvisso maskerad prototyp men utan ”plastklossar” som döljer dragen och med såväl strålkastare som bakljus av serieproduktionstyp monterade.

Bilen är inte maskerad nog för att vi ska kunna dra i alla fall några slutsatser.

LÄS MER: Fler bilspionbilder

Klart är att Ghost följer samma försiktiga designuppdatering som Phantom gjorde 2018. De karaktäristiska dragen i fronten, med smala strålkastare och hög grill, består liksom bakdörrar av ”självmordstyp”.

Vad som finns under skalet kan vi ännu bara spekulera om. Det mesta pekar dock på samma V12-motor liksom tidigare. I alla fall inledningsvis. Ett bygge på 6,6 liter som tagits fram i samarbetet med ingenjörerna hos koncernkollegorna BMW. V12-snittet må låta forntid med motorn ska vara i produktion till 2023 är det sagt.

Aktuella Rolls-Royce Ghost Series II är milt förändrad jämfört med urmodellen men ”tas” på nya strålkastare, fälgdesign och striktare pressveck. Foto: Hans Hedberg

Sannolikt är också att nya Ghost kommer att erbjudas med fyrhjulsdrift och rykten gör gällande att såväl en helt eldriven version är att vänta liksom en laddhybrid. Den som efterfrågar elektrifiering får förmodligen först nöja sig med ett 48-volts mildhybridsystem.

Nya Ghost kommer att täckas av under 2021 som årsmodell 2022.