Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090508-rolls-royce-ghost090508-rolls-royce-ghost090508-rolls-royce-ghost
090508-rolls-royce-ghost

Rolls-Royce Ghost siktad i München

Nu har Teknikens Världs bilspionresa stannat till i Bayerns huvudstad München. I det fina vädret dök nya baby-Rollsen Ghost upp, denna gång i betydligt lättare maskering.

För drygt ett år sedan började Rolls-Royce kommande ”småbil” att figurera i media. Strax därefter kom de första spionbilderna, då tungt beklädd med plastsjok och med beteckningen RR4 – vilket betyder fjärde Rollsen sedan BMW tog över den klassiska biltillverkaren. På Genèvesalongen i mars i år visade de upp bilen som koncept, då titulerad 200EX. Även i Shanghai för drygt ett par veckor sedan visades konceptbilen. Då avslöjade Rolls-Royce även att den färdiga bilen ska få namnet Ghost – en klassisk modellbeteckning från en lyxig vagn som tillverkades mellan 1906 och 1925.

Eftersom den färdiga bilen med största sannolikhet ska visas i Frankfurt i september har Rolls-Royce bråda tider med att färdigställa den. Därför dök den i dag upp med mindre kamouflage än tidigare. Vi kan nu se hela fronten och bakljusen, men även det lilla sidofönstret framför C-stolpen avslöjades i dag på en annan i övrigt mer maskerad bil. Vad gäller fronten ser vi att bilen på bilderna mer eller mindre exakt stämmer överens med hur fronten på konceptbilen såg ut. Formerna har hämtat inspiration från storebror Phantom.

Även om Rolls-Royce Ghost kallas för baby-Rolls så handlar det om en riktigt stor bil. Ghost bygger på samma bottenplatta som nya BMW 7-serie, dock är den förlängd för att kunna husera 5,4 meter kaross. Det är 33 centimeter längre än BMW 7-serie (19 cm längre än en Lang-version). Hjulbasen ligger på hela 3,3 meter och bilen är 1,95 meter bred samt 1,55 meter hög. Under huven sitter en ny V12 på 6,6  liter bestyckad med dubbla turboaggregat. Den levererar 544 hästkrafter och 750 newtonmeter. Motorn är kopplad till en åttastegad automatlåda från ZF.

Rolls-Royce sätter stor tilltro till Ghost då tanken är att det anrika brittiska bilmärkets produktion ska fördubblas i och med lanseringen av bilen. Vi håller tummarna för Rolls-Royce.

Läs mer