Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rolls-Royce visar upp sin suv för första gången

Kors i taket! Här har vi första riktiga bildbeviset på att Rolls-Royce faktiskt utvecklar en suv.

Rolls-Royce vill tydligen alltid föregå bilspionfotograferna genom att släppa första ”spionbilderna” på sin kommande suv som just nu går under projektnamnet ”Project Cullinan”. Förra våren släppte de bilder på en märklig mula där vi såg en Phantom med stor bakvinge och med förhöjd markfrigång.

Nu har den brittiska superlyxbilstillverkaren kommit lite längre i utvecklingen och har därför skickat ut nya bilder, denna gång på en prototyp (till stor del äkta vara alltså) med typisk maskering.

Bilderna är trots maskeringen till viss del avslöjande för vi ser tydligt att det är mer Phantom-former i suven än vad det är exempelvis Ghost-former. Vi tänker på den kantiga och kraftigt upprätta fronten – klassisk för Rolls-Royce.

Granskar vi bilderna riktigt ordentligt kan vi se att Rolls-Royce har skippat de bakre självmordsdörrarna till förmån för vanliga dörrar som är upphängda i framkant. Det kan så klart också vara fejkade dörrhandtag som syns svagt genom maskeringen.

En rolig detalj är att Rolls-Royce inte vill kalla sina suv, som baseras på en helt nyutvecklad aluminiumbaserad plattform, för suv. I stället beskriver de den som ett ”allterrängsfordon med höga sidor”. Kanske det är en ny, framtida klassbeteckningen? Golfklassen, mellanklassen, allterrängsfordon med höga sidor-klassen, storbilsklassen och så vidare...

Just nu är Bentley Bentayga herre på täppen i lyxsuv-klassen. När Rolls-Royce ”Cullinan” släpps, förmodligen sent nästa år, ritas klassen om.