Porsche Boxster-mula 911 Targa Turbo

Så maskerade Porsche Boxster som en 911 Targa Turbo

När Porsche i mitten av 1990-talet utvecklade en mittmotorsportbil, Boxster, ville de inte att världen skulle ha reda på det. Därför maskerade de Boxster som en 911 Targa Turbo. Här får vi se den märkliga bilen på närmare håll.

Under senare delen av 1996 lanserade Porsche en helt ny modell – mittmotoriserade Boxster (generation 986). För att inte avslöja vad man hade på gång tog Porsche till finurliga tricks för att världen inte skulle höja på ögonbrynen.

Åren innan lanseringen körde Porsche nämligen omkring med en 911 Targa Turbo med märklig bakvinge, små klaffar framtill och bakruta som dolde den mittmonterade motorn. Under den knappt uppseendeväckande karossen gömde sig nämligen Boxster. Bilen var vad man kallar en mula, när karossen till utseendet får oss att tro att det rör sig om något helt annat än vad som finns undertill tekniskt sett.

I filmen här nedan får vi kliva in med Dieter Landenberger i arkivet i Porsche Museum och se bilen som är milt sagt speciell.

När Boxster väl lanserades blev den inte bara en överraskning utan också en stor succé, mycket tack vare modellens fina köregenskaper.

https://youtu.be/hvQ4xSRE8L0?width=575&height=353