Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lexus NXLexus NXLexus NX
Lexus NX Foto: CarPix

Skåda Lexus lilla crossover NX för första gången

Efter många om och med kan det nu bekräftas att Lexus är i tagen med att utveckla en nya crossover, storleken mindre än dagens RX.

Ämnet har många gånger tagits upp – att Lexus ska göra en mindre crossover med sikte på att utmana bland annat Audi Q3. Så sent som förra året kom rapporter om att japanerna varumärkesskyddat bokstavskombinationen NX, och som redan då misstänktes vara beteckningen på RX-lillebrodern.

I dag kan vi visa dig de första bilderna på bilen. Vår spionfotograf tog den först för att vara en vanlig CT i uppdaterat utförande, men ju närmare kameran den rullade desto mer insåg han att det är något annat. Högre markfrigång och däck med högre profil är typiska crossoveregenskaper som genast förde tankarna till NX. Att bilen på bilderna är så väldigt lik CT beror på att det är en mula vi tittar på, alltså ny teknik under skalet men med annan kaross då den riktiga dels inte är färdig, dels för att den inte är mogen att avslöjas ännu.

Lexus NX, som till stora delar förlitar sig på samma teknik som nya Toyota RAV4, tros få samma hybridlina som vi finner i nya IS 300h, det vill säga en 2,5-liters bensinmotor som tillsammans med en elmotor mäktar med ett sammanlagt effektuttag om 220 hästkrafter. En tvåliters turbomatad fyra utan elmotorassistans kan också vara aktuell.

Troligtvis får vi se bilen som koncept på Toykyosalongen senare i november medan den färdiga versionen har sin världspremiär på Genèvesalongen i mars 2014. Det var vad Lexus sa i samband med Detroitsalongen tidigare i år.