Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skärm i fokus i nya Volkswagen Passat

En handfull nya spionbilder med nästa generation Volkswagen Passat avslöjar inte mycket nytt på utsidan, däremot får vi se intressanta detaljer som förändrar förarmiljön.

I början av året dök nya Volkswagen Passat Sportscombi upp under vintertester utanför Arjeplog. De så kallade spionbilderna som då togs var de första som gav oss en inblick i vad som händer med Passat i samband med kommande generationsväxling. Trots att det rörde sig om en mula kunde vi enkelt slå fast att generation B9, som är beteckningen på nästa Passat, blir större än dagens.
Bara några veckor senare började Volkswagen rulla runt med nya Passat i riktigt utförande, det vill säga inte som mula. Då blev det ännu tydligare att storleken är snäppet större än i dag, mer åt Skoda Superb-hållet, en modell som nya Passat ska tillverkas parallellt med i fabriken i slovakiska Bratislava.
Vi fick även en viss inblick i hur former och karosslinjer justeras mellan generationerna, trots att Volkswagen har försökt maskera bilen för att se ut som dagens Passat.

Nu har vår spionfotograf tagit ytterligare bilder som visar Passat i testprototyputförande. Maskeringen är densamma som förra gången, och till det yttre ser vi inga nyheter. Däremot bjuder denna bildomgång på de första interiöra bilderna, och där ser vi några intressanta förändringar jämfört med hur det ser ut i Passat i dag.

Stor infotainmentskärm. Men ta inte fasta på monteringen på instrumentbrädan då den är provisorisk.Stor infotainmentskärm. Men ta inte fasta på monteringen på instrumentbrädan då den är provisorisk.Stor infotainmentskärm. Men ta inte fasta på monteringen på instrumentbrädan då den är provisorisk.
Stor infotainmentskärm. Men ta inte fasta på monteringen på instrumentbrädan då den är provisorisk. Foto: Andreas Mau / CarPix

Tydligaste nyheten interiörbilderna visar är den stora infotainmentskärm som är monterad på instrumentbrädan. Skärmens utförande och placering är väldigt lik den som finns i Volkswagens eldrivna ID-modeller, exempelvis ID.4 och ID. Buzz. Dock ser skärmen ut att vara ett par tum större i denna Passat.

Det digitala instrumentklustret framför föraren är av betydligt mindre slag än skärmen mitt på instrumentbrädan, men det ser ändå större ut än i ID-modellerna.

På rattstången ser vi nästa ”stora” nyhet, nämligen växelväljaren. Den flyttar alltså upp från mittkonsolen, sannolikt för att möjliggöra en mer stilren och modern utformning av den yta som åtskiljer de båda framstolarna. Växelväljaren ser för övrigt ut att efterlikna den i ID. Buzz, det vill säga inte som i ID.3 och ID.4 där växelväljaren är monterad på skärmen för instrumentklustret.

Växelväljaren har hoppat upp till rattstången.Växelväljaren har hoppat upp till rattstången.Växelväljaren har hoppat upp till rattstången.
Nödstoppknapp kommer inte att finnas på produktionsbilen.Nödstoppknapp kommer inte att finnas på produktionsbilen.Nödstoppknapp kommer inte att finnas på produktionsbilen.
1 AV 2
Växelväljaren har hoppat upp till rattstången.
Foto: Andreas Mau / CarPix
2 AV 2
Nödstoppknapp kommer inte att finnas på produktionsbilen.
Foto: Andreas Mau / CarPix

En del hos nya Passat blir alltså likt ID-modellernas utförande, men nya Passat blir inte elektrisk. I stället är det bensin- och dieseldrivna modellversioner som är aktuella varav två laddhybrider. Passat-suktaren som vill köra eldrivet kommer i stället att få vända sig till produktionsversionen av ID. Space Vizzion.

Vi räknar med att nya Volkswagen Passat, som endast kommer att erbjudas i kombiutförande, tar sig ut till handlarna under nästa år.