Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Skoda Karoq ersätter Yeti – premiär i maj

Som vi misstänkte, när Skoda Yeti generation två presenteras gör den det under ett helt nytt modellnamn. Karoq heter den nya suven som vi kan visa er första spionbilderna på.

Skodas första suv Yeti får inte leva kvar, åtminstone inte namnmässigt. Det bekräftar den tjeckiska biltillverkaren i dag som berättar att nya modellnamnet lyder Karoq. Namnet går i samma stil som storebrorssuven Kodiaq som ju är döpt efter kodiakbjörnen som lever i sydvästra delarna av Alaska. Karoq har även det Alaska-anknytning då det är ett namn som inspirerats av Alutiiq-folket, ursprungsbefolkningen under lång tid har bott och levt längs Alaskas södra kust. Namnet Karoq har Skoda plockat ur Alutiiq-folkets ord för bil – Kaa’roq – samt deras ord för pil – Ruq. Skoda har ju som bekant en bevingad pil i sin logotyp.

– Det är viktigt för oss att vår nya suv har ett starkt namn. Det är dessutom en del av terminologin för våra framtida suv-namn och vi skapar både förväntningar och igenkännande hos våra suv-kunder, säger Werner Eichhom, Skodas chef för försäljning och marknad.

I nuläget berättar Skoda inte mycket om nya Ye… f’låt, Karoq. Det enda de skriver är lite av de vanliga flosklerna, att det handlar om en helt ny suv som sätter nya standarder både för Skodas varumärke och för segmentet, att Karoq har en unik identitet där typiska Skoda-egenskaper blandas med ett känslofyllt designspråk som sägs imponera.

Foto: CarPix

Påpassligt nog fotograferade vår spionfotograf Skoda Karoq när den för första gången gav sig ut på Nürburgring i går. Det hela känns nästan lite planerat av Skoda-ledningen som tänkt något i stil med ”vi släpper ut bilen i det fria i dag så att den blir en snackis, dagen efter berättar vi för världen vad den ska heta”. Eller så kände de sig tvungna att släppa namnet i dag för att ta död på alla spekulationen som vanligtvis uppstår i samband med spionbilder och som bonus blir det en del av marknadsföringen som pågår innan avtäckningen.

Foto: CarPix

Hur det nu än var så ser vi på spionbilderna att det är lätt att missta bilen för att vara en Kodiaq. Om du fortfarande tror att det är en Kodiaq som vår spionfotograf har fångat på bild ber vi dig granska dem en gång till.

Titta först och främst på D-stolparna. Dessa är betydligt smalare än de som finns på Kodiaq. Med andra ord är bagageutrymmet i Karoq kortare någon tredje sätesrad kommer inte att rymmas. Det syns även på överhänget bak att bilen är kortare. Överhänger fram är däremot längre än på Kodiaq, ett tecken på att axelavståndet är nedkortat till Karoq som storleksmässigt blir syskonbil till Seat Ateca.

En annan tydligt skillnad är framdörrarnas skärning som är annorlunda, i stället för att den främre skarven går i linje med A-stolpens nederdel är skarven på Karoq flyttad bakåt en halv decimeter eller så.

Maskeringen över strålkastarna och bakljusen är ett tecken på att Karoq får ett lite annorlunda utseende än Kodiaq. Just nu ser den ut som just en Kodiaq.

Först den 18 maj, när Karoq har premiär, får vi reda på alla tekniska fakta om bilen, men enligt uppgift ska Karoq få fem olika motoralternativ som spänner mellan 115 och 190 hästkrafter.

Priset för Karoq kommer att lägga sig någonstans i samma region där Seat Ateca befinner sig, det vill säga i runda slängar från 210 000 kronor. Skoda Kodiaqs prisbild börjar på 265 900 kronor.