Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skoda RapidSkoda RapidSkoda Rapid
Skoda Rapid Foto: CarPix

Skoda Rapid – är det så du heter?

Ska Skoda damma av det gamla klassiska modellnamnet Rapid? Mycket talar för det när det är dags för en ny golfklassare som ska borra sig in i utrymmet mellan Fabia och Octavia. Här är första bilderna!

Det var på Frankfurtsalongen förra året som Skoda lockade mässbesökarna med konceptbilen Mission L. En kompakt halvkombi med sedanutseende som sades visa upp en nästan produktionsklar ny modell.

 Nu har vi fått in bilder på just Skoda Mission L som är ute och testas inför vad vi räknar med är en ganska snar lansering. Bilen på bilderna är visserligen maskerad men formerna från konceptbilen känns igen. Bilderna lurar en lite, bilen ser ganska stor ut men den ska faktiskt vara mindre än Octavia som i sin tur förmodligen växer en aning till nästa generation. I Skodas modellpalett hamnar denna nya modell mellan Fabia och nämnda Octavia.

 Men vad ska den heta? Enligt de senaste ryktena vill Skoda damma av det gamla kultförklarade Rapid. Du kanske kommer ihåg före detta Tjeckoslovakiens absolut mest vanliga bil Skoda 130 (samt efterföljarna 135 och 136)? Den i sportigt coupéutförande hette just Rapid.

 Det finns dock en möjlig hake. I Indien säljer Volkswagen en sedanversion av Polo under namnet Vento som under förra även lanserades i Skoda-utförande och då med modellnamnet Rapid. Det sägs att just denna modell ska komma till Europa. Men då kanske den genomgår ett namnbyte till Fabia Sedan och Rapid skulle då bli ledigt för europamarknaden.

 Rapid är tänkt att bli en billig instegsmodell hos Skoda. Man kapar produktionskostnaderna genom välja bort VW-koncernens nya MQB-plattform (Modularer Querbaukasten) och i stället använder sig av nuvarande konstruktion.

 För att ytterligare kapa produktionskostnaderna kommer även Seat att lansera sin version av bilen. Då blir det under modellnamnet Toledo, som även det dammas (dock inte lika dammigt som Rapid). Just nya Toledo visade Seat upp i konceptformat på bilsalongen i Genève tidigare denna månad.

 Världspremiär för Skoda Rapid, om den nu får det namnet, blir det förmodligen på Parissalongen i höst.