Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Skoda Superb på väg att få nytt nylle

Skoda har som många andra biltillverkare begett sig genom Sverige för att i området runt Arjeplog testa nyheter. Tjeckernas enda nyhet på plats, så vitt vi vet, är Superb facelift.

Om bara några veckor är det fyra år sedan tredje generationen Skoda Superb presenterades. Försäljningen kom inte igång förrän under vecka 40 samma år (2015), men med över tre år på vägarna är det dags för en uppdatering.

Till utseendet handlar det dock inte om några större förändringar, det är påtagligt när man betraktar våra färska spionbilder. Skoda är med andra ord nöjda med hur Superb ser ut i dag.

I fronten har plastsjok i samma färg som resten av bilen monterats. Dessa sjok ska få oss att tro att det är ”samma gamla Superb” som är ute och kör, men undertill kan vi föreställa oss att stötfångaren har förändrats och att grillens form är annorlunda jämfört med i dag. Grillen är sannolikt inte längre lika ”sexkantigt” präglad.

Strålkastarna är lägre och spolarmunstyckena som fälls upp och gör rent lampglasen har flyttat på sig, de är mer centralt placerade i relation till strålkastarnas bredd.

Foto: CarPix

Baktill är förändringarna ungefär lika modesta som i fronten. Bakljusen har mer eller mindre kvar sin ursprungliga form men ljusgrafiken är förändrat och påminner starkt om hur det ser ut på suven Kodiaq.

Tar vi en ordentlig titt på baken ser vi också att Skoda har maskerat med karossfärgad tejp mellan bakljusen. Här på bakluckekanten sker det alltså någon form av förändring. På en läckt bild från Kina-versionen av Superb har vi sett en kromlist på denna plats, men det är inte säkert att det blir krom i Europa. De europeiska kunderna skulle förmodligen mer uppskatta en lysdiodlist mellan bakljusen, en detalj som pryder allt fler bilar – även bilar från samma koncern som Skoda ingår i. Dessutom får den kinesiska versionen en kromlist som löper in i bakljusen. Något sådant ser vi inte på dessa bakljus vilket än mer talar för att det blir en ljusramp, eller, för att gardera oss, en kort variant av kromlisten.

Foto: CarPix

Maskinellt blir det små förändringar på befintliga motorer, men en helt ny drivlina kommer att stjäla mest fokus. Superb kommer nämligen att bli Skodas första laddhybridmodell.

Premiären av uppdaterade Superb bör äga rum på bilsalongen i Genève i mars och då kan vi förmodligen räkna med en marknadslansering framåt sommaren. Men det finns en annan modell inom koncernen som kräver större fokus, nämligen Passat som även den ska uppdateras. Vi misstänker att Volkswagen och Skoda inte vill konkurrera med varandra i rampljusen, varken på Internet eller på bilsalonger.