Volkswagen Golf GTI MkVII Foto: CarPix

Spionfilm: VW Golf GTI generation 7 på Ringen

Nästa generation Volkswagen Golf GTI är snart här trots att nuvarande knappt är torr bakom öronen. Nu kan vi bjuda dig på en färsk film från Nürburgring där du får se kommande GTI-versionen testas i full mundering.

Det är bara två år sedan senaste generationen Volkswagen Golf GTI började säljas. Ändå är nästa generation ute och rastas på ”die Grüne Hölle”. Att det är nästa generation Golf på filmen syns ganska tydligt trots tung maskering. Att det är just GTI-versionen kan vi ta på bland annat bromsskivorna som är av betydligt större dimension än på en standardversion av modellen.

 Volkswagen har jobbat hårt med vikten hos Golf GTI. Dagens har en tjänstevikt på ungefär 1400 kilo men ersättaren landar viktmässigt omkring 1300 kilo. Detta tack vare lättviktskomponenter i högre utsträckning än i dag. Till exempel är taket av aluminium.

 Nya Volkswagen Golf, och därmed även GTI-versionen, bygger på VW-gruppens nya flexibla MQB-plattform som redan i dag används till Audi A3 av senaste generation.

 Lyfter man på motorhuven hittas en fyrcylindrig tvålitersmaskin med turboladdning. Motorn (EA888) är densamma som i dagens Golf GTI men justeras och förbättras för att passa nya GTI:n. Effekten är något som diskuteras flitigt på forum ute på nätet. 240 hästkrafter säger vissa, andra säger att det blir så mycket som 260 hästkrafter eller kanske till och med lite, lite mer. Det skulle i så fall betyda att en framtida Golf R förmodligen lägger sig kring strecket 300 hästkrafter.

 Hur som helst kan vi mer eller mindre lova att det blir fler hästar än i dagens GTI som levererar 211 hästkrafter (och förmodligen lite fler än i GTI Edition 35 som har 235 hästkrafter).

 Samtidigt som effektsiffran får sig en liten knuff uppåt får bensinförbrukningssiffran sig en knuff nedåt. Drygt 0,60 liter per mil och omkring 150 gram per kilometer snackas det om. Det är i så fall decilitern bättre än dagens och i koldioxid räknat 20 gram lägre.

 Nya generationen Golf har antagligen världspremiär i samband med Parissalongen i slutet av september i år. GTI-versionen lär då vara aktuell någon gång under nästa år, förmodligen i början.

https://youtu.be/RGqivtlAsDk?width=575&height=353