Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Storebror Seat Tarraco är ute på test

Spanska Seat är på väg att bli ett suv-märke. I dag bjuder finns två suvar i modellutbudet, senare i år kommer det att finnas tre stycken. Vi har siktat den största i trion på Nürburgring.

För bara två och ett halvt år sedan hade Seat inga suvar i sitt program, men så ”plötsligt” dök Ateca upp och förra sommaren kom det mindre syskonet Arona. Från noll till två på rekordtid, och två ska nu bli tre. I februari presenterade Seat en dunkel bild på en front som föreställde en ny suv, och i samband med presentationen avslöjade man modellnamnet – Tarraco. Namnet är inte taget ur luften utan härstammar från den romerska benämningen på staden Tarragona. Seat har som bekant en böjelse för att använda namn på spanska orter till sina modeller.

Foto: CarPix

Vår spionfotograf har lyckats fånga Tarraco på bild när den testas på Nürburgring. På bilderna ser vi med tydlighet att det handlar om en större modell än både Arona och Ateca. Tarraco är nämligen Seats motsvarighet till Skodas största suv Kodiaq. De båda modellerna kommer att dela mycket sinsemellan, dock inte utseendet i framför allt fronten, bakänden och det interiöra utförandet.

MQB-baserade Tarraco skulle kunna bli en familjefavorit i och med att den ska erbjudas i sjusitsigt utförande, precis som Kodiaq som med två extra säten kostar 5 900 kronor extra. Räkna med samma prisbild för Tarraco, räkna dock inte med slösande benutrymme i tredje sätesraden. Den lär vara mer lämpad för barn än för vuxna.

Foto: CarPix

Motorutbudet till Tarraco kommer att bli identiskt eller väldigt snarlikt det som finns till Kodiaq, det vill säga bensin- och dieselmotorer som kan kombineras med antingen fram- eller fyrhjulsdrift.

Vi misstänker att Seat kommer att presentera Tarraco på bilsalongen i Paris i oktober och att försäljningen påbörjas strax därefter. Det skulle i så fall kunna innebära en marknadslansering i Sverige i början av nästa år.