Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101020-subaru ft-86 sti101020-subaru ft-86 sti101020-subaru ft-86 sti
101020-subaru ft-86 sti

Subaru ”FT-86” STI fångad på bild

Det är mycket snack om Toyotas kommande sportbil FT-86. Tyvärr är det mindre snack om Subarus motsvarighet. De båda japanska biltillverkarna utvecklar som bekant bilen tillsammans. Här är de första bilderna på sport-Subarun i Europa.

Toyotas vd Akio Toyoda har deklarerat att han vill se ett sportigare Toyota och till sin hjälp har den japanska jätten tagit Subaru. Sedan ett par år tillbaka är det känt att de båda tillverkarna har något fuffens ihop och så sent som för ett år sedan visade Toyota upp sin version av den samutvecklade sportbilen FT-86. Därefter har det varit fortsatt mycket om Toyota, men knappt något alls om Subaru och deras version av bilen. Några spionbilder har dykt upp, men det är i stort sett allt.

Nu har vår spionfotograf plåtat just Subarus version av FT-86 när den testas på europeisk mark för första gången. Vi kallar den för tillfället FT-86 eftersom vi inte känner till Subarus interna beteckning. Att den inte går under namnet FT-86 kan vi se som glasklart eftersom den kryptiska kombinationen av bokstäver och siffror står för ”Future Toyota 86 Concept”.

Vad är det då vi ser på de här åtta färska bilderna? Med största sannolikhet värstingversionen av Subarus kommande sportcoupé. Det som avgör saken är luftscoopet på huven och att man i fronten kan ana laddluftkylaren bakom stötfångarens stora gap.

Vad det rör sig om för motor vet vi inte, men vi kan gissa på att det blir en med 2,5 liters volym, boxer så klart. Effekten lär hamna någonstans runt 300-strecket.

Allt annat än drivning på alla fyra hjulen är osannolikt eftersom det rör sig om en Subaru. Toyotas version av bilen är bakhjulsdriven.

En snällare version av Subarus kommande sportbil blir det också. Då med samma 2,0-litersboxer som den Toyota presenterat i FT-86.

Subaru ”FT-86” lanseras om ungefär ett och ett halvt år. Dessförinnan är det avtäckning på Tokyos bilsalong i slutet av 2011. Om de nu inte ser Europa som en viktigare marknad och väljer Frankfurtsalongen i september.

Läs mer