Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Mau / CarPix

Svensk vinter jäklas med elektrisk Porsche Macan

Så pass att den blev stillastående och vår spionfotograf fick då chans att ta några mer närgångna bilder.

Nyligen presenterades uppdaterade Porsche Macan med bensinmotor under huven, vilket ledde till att Teknikens Världs Linus Pröjtz tog sig an GTS-versionen för att se vad den i form av modellår 2022 erbjuder. Men det är inte Macan så som vi känner den i dag som är på mångas läppar. Nej då, det är helt nya Macan som är på väg att stjäla största delen av tiden som erbjuds i rampljuset. Anledningen är förstås att nya Macan är helt elektrisk. Nästa generation Porsche Macan är en elbil och ska lanseras under 2023.

Strålkastare med fyra tydligt separerade LED-sektioner, ganska likt hur det ser ut på Taycan.Strålkastare med fyra tydligt separerade LED-sektioner, ganska likt hur det ser ut på Taycan.Strålkastare med fyra tydligt separerade LED-sektioner, ganska likt hur det ser ut på Taycan.
Slank profil, klart slankare än dagens Macan.Slank profil, klart slankare än dagens Macan.Slank profil, klart slankare än dagens Macan.
1 AV 2
Strålkastare med fyra tydligt separerade LED-sektioner, ganska likt hur det ser ut på Taycan.
Foto: Andreas Mau / CarPix
2 AV 2
Slank profil, klart slankare än dagens Macan.
Foto: Andreas Mau / CarPix

Egentligen finns det inte speciellt mycket i nyhetsväg att berätta om ”Macan EV”, som den kallas internationellt (EV står för Electric Vehicle, det vill säga elektriskt fordon på svenska). Prototypen som vi ser på bilderna ser ungefär ut som den Porsche själva visade i våras.
Känt sedan tidigare är att elektriska Macan byggs på helt nya plattformen PPE där bokstäverna står för Premium Platform Electric. Den är utvecklad tillsammans med koncernsyskonet Audi som ska använda plattformen till bland annat kommande Audi A6 e-tron. PPE innebär bland annat en elektrisk 800-voltskonstruktion likt den som Porsche Taycan och Audi e-tron GT har och som för med sig en rad olika fördelar.

Inte mycket att se, ärligt talat. Men mätarhus och ratt har den åtminstone, Porsches elektriska Macan.Inte mycket att se, ärligt talat. Men mätarhus och ratt har den åtminstone, Porsches elektriska Macan.Inte mycket att se, ärligt talat. Men mätarhus och ratt har den åtminstone, Porsches elektriska Macan.
Inte alltid poppis att stå och fota en testprototyp.Inte alltid poppis att stå och fota en testprototyp.Inte alltid poppis att stå och fota en testprototyp.
1 AV 3
Inte mycket att se, ärligt talat. Men mätarhus och ratt har den åtminstone, Porsches elektriska Macan.
Foto: Andreas Mau / CarPix
2 AV 3
Inte alltid poppis att stå och fota en testprototyp.
Foto: Andreas Mau / CarPix
3 AV 3
Foto: Andreas Mau / CarPix

Elektriska Macan rullar för tillfället runt i trakterna kring Arjeplog uppe i norra Sverige, cirka tre timmars bilkörning väster om Boden. När vår spionfotograf fick span på den vid ett tillfälle i förra veckan drabbades den av någon form av problem som gjorde att den blev stillastående en bra stund. Då passade fotografen att ta bilder på lite närmare håll, bland annat en bild som visar instrumentbrädan. Dock säger bilden inte jättemycket i och med att stora delar av förarmiljön fortfarande inte är färdigutvecklad. Exempelvis är den stora och utanpåliggande skärmen för testverksamheten, inte för framtida konsumenter.

”Trasig” Macan EV i sakta mak tillbaka till garaget.”Trasig” Macan EV i sakta mak tillbaka till garaget.”Trasig” Macan EV i sakta mak tillbaka till garaget.
”Trasig” Macan EV i sakta mak tillbaka till garaget. Foto: Andreas Mau / CarPix

När Porsches personal på plats upptäckte att en kameralins flåsade dem i nacken täckte de över bilen som fortsatt inte kom någonstans. Efter ungefär fyra timmar kom den igång igen och rullade sakta, i sällskap med två Cayenne, till Porsches garage i området.

Att denna Porsche Macan upplevde någon form av problem är egentligen inget konstigt. Det är precis vad en testprototyp av detta slag kan råka ut för, allt för att produktionsmodellen ska vara så sjukdomsfri som möjligt när det väl är dags för lansering.