Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Extraljusramp är bra med tanke på de få timmar det är ljust om dagarna.
Extraljusramp är bra med tanke på de få timmar det är ljust om dagarna.
Extraljusramp är bra med tanke på de få timmar det är ljust om dagarna.
Extraljusramp är bra med tanke på de få timmar det är ljust om dagarna. Foto: Andreas Mau / CarPix

Tungt maskerad Hyundai Kona dyker upp...

... i ett vintrigt Norrland. Det är första gången vi ser nya generationen, men trots många bilder är det inte helt enkelt att se de visuella förändringarna.

I slutet av 2017 började Hyundai tillverka B-segmentstora suven Kona, först som bensinbil men ganska omgående släppte den koreanska biltillverkaren en elektrisk version kallad Kona Electric. Ett par dieselvarianter kom (och försvann) medan den hybrid som kom i slutet av 2019 bestod. Så sent som för några månader sedan lanserade Hyundai en mer fartfyllt Kona, nämligen 290-hästarsvarianten Kona N som har launch control och andra baninspirerade detaljer. Vi var för övrigt nyligen iväg och provkörde Kona N.

Än är det inte dags för en ny generation Kona, nuvarande har alldeles nyligen uppdaterats. Men utvecklingen av en ny generation tar sin lilla tid och det är därför vi nu får se första bilderna på nya Kona i prototyputförande. Den rullar, precis som merparten av icke-lanserade bilmodeller som är under utveckling, runt i trakterna kring Arjeplog.

Från denna vinkel är nya Hyundai Kona väldigt lik sin föregångare. Foto: Andreas Mau / CarPix

Ny nos

Tyvärr är nya Kona kraftigt maskerad och vi ser därför inte riktigt om det speciella ”ansikte” som dagens Kona har finns kvar. Sannolikt är delar av det justerat, men vi tror att DRL-ljusen uppe på huven finns kvar. Inte för att maskeringen har hål just där utan för att andra nyligen lanserade Hyundai-modeller har fortsatt med tilltaget (som Kona var först ut med för drygt fyra år sedan). Lilla Bayon har samma DRL-ljusarrangemang, så även nya Santa Fe.
Eventuellt är strålkastarna, som är placerade längre ned, inte horisontella på nya Kona, utan vertikala. Även här vill maskeringen ge sken av nytt utförande, men vi tror att det kan vara så med tanke på hur exempelvis Hyundai Palisade ser ut. Att skifta från liggande till stående strålkastare är dessutom ett enkelt knep att ta till för att ge fronten ett i princip helt nytt utseende.

Det mesta går att maskera, men avgaserna är svåra att trolla bort. Men en elektrisk version blir det även av nästa generation. Foto: Andreas Mau / CarPix

Elbil igen

Nya Kona lystrar för tillfället till namnet SX2 som är Hyundais interna beteckning för nästa generation. Bilen på bilderna är med all tydlighet en bensinversion, eventuellt med någon form av hybriddrivlina. Om du ändå ställer dig tveksam till det, kika på några av bilderna där bilen syns bakifrån. Inte bara ser vi ett avgasrör där, vi ser nämligen och avgaser komma ur röret. Med andra ord kan det inte vara elbilen vi ser.
Nästa generation Kona sägs bli elbil, precis som i dag. I utvecklingsstadiet går den under internbeteckningen SX2e EV där bokstaven ”e” påstås symbolisera att det är en modellversion för europeiska marknaden.

Hårt maskerad även på insidan, men vi ser en nyhet, nämligen en stor skärmyta framför föraren som ser ut att gå samman med en skärmyta (infotainmentskärmen) mitt på instrumentbrädan. Ratten ser dessutom ”fyrkantig” ut. Foto: Andreas Mau / CarPix

Ersätter i30?

Det cirkulerar rykten om att nya Kona kan komma att ersätta i30. Det låter inte som helt taget ur luften med tanke på att många konsumenter gärna kör bilar med lite högre markfrigång och sittposition, men då anser vi att Kona måste växa en aning för att kunna fylla den roll i30, som även finns i kombiutförande, har i dag. Och växa är nog precis vad modellen gör i och med att nytillkomna lillebrorsan Bayon bara är ett par centimeter mindre.

När kan vi då se fram emot nya Hyundai Kona? Inte i år, men troligtvis under 2023. Då har den uppdaterade versionen av dagens Kona fått ett par år på sig.