Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Mau / CarPix

Uppdaterade Ford Focus kör så det ryker

Flera av konkurrenterna är lanserade i helt nya utföranden, därmed måste knappt tre år gamla Ford Focus moderniseras för att kunna hålla ut i ytterligare några år.

Dagens Ford Focus, fjärde i ordningen sedan modellen under 1998 tog över efter mångåriga trotjänaren Escort (ett modellnamn som fortfarande lever i andra delar av världen), kom till världen våren 2018 men lansering runt om i Europa månader därefter. Nuvarande Focus fyller alltså tre år inom kort vilket i bilbranschen ofta betyder att första halvleken är färdigspelad och att andra halvlek tar vid utan pausvila.

Just vila är något som Ford Focus inte har tid med, inte när tuffa konkurrenter som exempelvis Volkswagen Golf, Seat Leon och Skoda Octavia har presenterats och lanserats i helt nya, moderna utföranden.

Fords europeiska formgivare och ingenjörer filar därför på Focus för att göra den snäppet bättre, och uppe i trakterna av Árjepluovve (sydsamiska för Arjeplog) har en prototyp av uppdaterade Focus synts till alldeles nyligen. Där utsetts den för väder och vind av det lite extremare slaget.

Foto: Andreas Mau / CarPix

Den fotograferade bilen är ganska hårt maskerat, men vi ser ändå några ganska tydliga förändringar. Grillen är ett exempel, och medan bilbranschen stenhårt arbetar på att göra varje grill större än sin föregångare gör Ford tvärtom. Grillen på Focus blir nämligen lite nättare. Även strålkastarna ser ut att genomgå en bantningskur, de upplevs i alla fall som lägre, men med samma långa sträckning bakåt på varje skärm.
Eftersom stötfångarpartiet med tillhörande frontspoiler har maskerats hårt tror vi att denna del, inklusive dimljusen, får ett nytt utseende. Inte så otippat egentligen, små förändringar på detta parti ger många gånger stora visuella genomslag.

Foto: Andreas Mau / CarPix

Bakljusen är naturligt maskerade med snö och därför svåra att greppa. Men vi ser att det är ny grafik som gäller för bakljussignaturen och precis som strålkastarna fram upplevs de som något mer slimmade (lägre) än hur motsvarande doningar ser ut på dagens Focus.

Interiört kan vi se fram emot små justeringar, sannolikt rör det mest infotainmentsystem och liknande. Digital förarmiljö introducerades i Focus så sent som för ungefär ett halvår sedan.

Förändringarna under huven räknar vi inte heller med blir omvälvande i och med att Ford Focus nyligen berikades med mildhybridteknik för lite lägre förbrukning. En elektrisk Focus, eller motsvarande Ford, kommer i stället om några år.

Även kombiversionen kommer att genomgå samma förändringar som halvkombin, den variant vi ser på bilderna här. Uppdaterade Focus, både halvkombin och kombin, lär nå Ford-handlarna senare under 2021.

TEST: Ford Focus Active Kombi mot Kia Ceed SW, Skoda Octavia Combi och Toyota Corolla Touring Sports