Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En maskerad BMW-sedan. Nya 5-serie? Jo, fast i eldrivet utförande heter den i5.En maskerad BMW-sedan. Nya 5-serie? Jo, fast i eldrivet utförande heter den i5.En maskerad BMW-sedan. Nya 5-serie? Jo, fast i eldrivet utförande heter den i5.
En maskerad BMW-sedan. Nya 5-serie? Jo, fast i eldrivet utförande heter den i5. Foto: CarPix

Upplysande nytt hos BMW i5

Snart har den berömda ”tysktrion” var sin elbil i storbilssegmentet. BMW:s heter i5 och har än en gång synts till på Münchens gator, denna gång uppvisande de riktiga strålkastarna.

En ny generation BMW 5-serie håller på att ta form och på samma vis som nya 4-serie har fått ett elektriskt alternativ i form av i4 ska 5-serie få eldrivna i5. Redan förra sommaren såg vi testprototyper av nya 5-serie och i5 som trots kraftfull maskering med tydlighet visade att de båda blir väldigt lika. Det ska helt enkelt inte göras någon större skillnad på om man väljer förbränningsmotor eller elmotor, ungefär som vid valet mellan 4-serie och i4.

Eldrivna i5 är med andra ord en traditionell sedanmodell. BMW väljer inte att göra som exempelvis Mercedes som lät EQE bli mer ”coupéformad” än E-klass och på så vis gör större skillnad mellan förbränningsmotordriven och eldriven bil. De båda konkurrenterna har helt enkelt valt var sin väg och oavsett vilken som är ”den rätta” så är en sak säker, nämligen att de båda snart får möta motstånd från Ingolstadt då Audi presenterar A6 e-tron.

Här syns tydligt strålkastarna och framför allt DRL-ljusens utformning med integrerad körriktningsvisare.Här syns tydligt strålkastarna och framför allt DRL-ljusens utformning med integrerad körriktningsvisare.Här syns tydligt strålkastarna och framför allt DRL-ljusens utformning med integrerad körriktningsvisare.
Här syns tydligt strålkastarna och framför allt DRL-ljusens utformning med integrerad körriktningsvisare. Foto: CarPix

Nytt i fronten

De nya spionbilder på BMW i5 som du ser här kan lätt avfärdas som ointressanta då de verkar visa lika lite som tidigare bilder. Visst är det så, maskeringen är lika väl tilltagen som i fjol, men riktar vi in blicken på fronten ser vi en rejäl förändring – bilen har fått produktionsstrålkastarna monterade. Tidigare satt det provisoriska ljusenheter på var sida om grillen.
Det är tydligt att strålkastarna på i5 är vad man kan kalla för traditionella. De är inga låga, tunna ”streck” som kompletteras av ännu en enhet längre ned på fronten, som på i7 och uppdaterade X7, utan fullstora doningar med tydliga DRL-ljusslingor, precis som hos merparten av dagens BMW-modeller. Det skiljer sig inte så värst mycket hur det ser ut på i4.

Det finns dock en enorm skillnad mellan i5 och i4, samt även nyligen visade i7. Vi syftar förstås på grillen. i4 och i7 har två gigantiska njurar (BMW:s tudelade grillelement kallas för just njurar) som är omdiskuterade världen över. BMW i5 får mer traditionella njurar, säkerligen stora men inte av den dignitet som hos de båda andra eldrivna modellerna. ”Tack och lov för det”, tänker garanterat några av er som läser denna text.

Från denna vinkel ser vi inget nytt. Bakljusen är fortfarande av provisorisk karaktär.Från denna vinkel ser vi inget nytt. Bakljusen är fortfarande av provisorisk karaktär.Från denna vinkel ser vi inget nytt. Bakljusen är fortfarande av provisorisk karaktär.
Från denna vinkel ser vi inget nytt. Bakljusen är fortfarande av provisorisk karaktär. Foto: CarPix

Modellversioner

Vi vet ännu inte vilka drivlinor som tar plats i i5 men slår vi ett öga på vad i4 och iX erbjuder i dag kan vi sannolikt få fram en mix som någotsånär stämmer överens med en kommande verklighet. Som instegsalternativ tror vi att i4:ans eDrive40 med bakhjulsdrift (en elmotor) är klart relevant och som kompletteras med fyrhjulsdrivna versionen xDrive40 (två elmotorer) som finns till iX. En prestandaversion i form av M50 eller M60 finns troligtvis också i tankarna hos BMW.

Ett par olika batteristorlekar lär i5 bjuda på, beroende på modellversion. Till i4 och iX finns i dag batterier med nettokapacitet (den energilagringskapacitet som kan användas och som är mindre än batteriets fysiska kapacitet) på 71, 80,7 samt 105,2 kWh. Vi lägger en slant på att det i så fall är de två större storlekarna som är aktuella och att räckvidden i bästa fall skulle ligga en bit över 60 mil.

Två stora skärmytor dominerar förarmiljön, precis som i i4 och iX samt även nyligen presenterade i7.Två stora skärmytor dominerar förarmiljön, precis som i i4 och iX samt även nyligen presenterade i7.Två stora skärmytor dominerar förarmiljön, precis som i i4 och iX samt även nyligen presenterade i7.
Två stora skärmytor dominerar förarmiljön, precis som i i4 och iX samt även nyligen presenterade i7. Foto: CarPix

Kombi

Än är inget officiellt bekräftat men det finns flera uppgifter som pekar på att BMW har planer på en kombiversion av i5, helt enkelt en i5 Touring. Det skulle i så fall vara vad många väntar på, en familje- och lastvänlig eldriven modell. i5 i kombiutförande skulle bli en direkt konkurrent till Audi A6 Avant e-tron

BMW i5 ska börja tillverkas redan i år, men det rör sig då om en så kallad förserieproduktion som en förberedelse inför den riktiga produktion som väntas komma igång under 2023, närmare bestämt i i juli. De första i5:orna får BMW-handlare runt om på den europeiska kontinenten antagligen ta del av framåt sensommaren eller tidig höst 2023. Den eventuella kombiversionen kommer ungefär ett år senare.