Vad är nytt på nya Jaguar XJ?

Det har hunnit gå fem år sedan Jaguar lanserade senaste versionen av flaggskeppet XJ och det är dags för en uppdatering. Nu har en nästan omaskerad prototyp siktats, men vad är nytt egentligen?

Maskerade testbilar av typen Jaguar XJ har fastnat på bild flera gånger under 2014 och därmed råder det inga tvivel om att Jaguar är i färd att uppdatera sitt flaggskepp. Den prototyp som fångats på bild nu senast är i stort sett omaskerad, vilket tyder på att lansering kommer att ske på Genèvesalongen i mars, eller kanske redan i Detroit i januari.

Den enda maskering som finns kvar på bilen döljer delar av strålkastarna och baklamporna, ny design på dessa är alltså att vänta. Vi tycker oss även kunna se några så förändringar i den stora grillen. Jaguar tycks alltså arbeta enligt devisen ”laga inte det som inte är trasigt”.

Motorutbudet väntas bli oförändrat, vilket för den svenska marknaden innebär 2,0-litersdiesel, en större V6-diesel på 3,0 liter samt en 3,0-liters V6-bensinare med eller utan fyrhjulsdrift. För att hänga med konkurrenterna som heter Panamera, S-klass och 7-serie kommer XJ att lanseras i ett hybridutförande där en 2,0-litersmotor kombineras med en elmotor och litiumjonbatterier. Just en sådan drivlina fanns i konceptbilen XJ_e plug-in hybrid som visades upp för två år sedan.