Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo 945
Volvo 945
Volvo 945
Volvo 945 Foto: Teknikens Värld-läsaren Björn

Vet du vad det här är för märklig Volvo 945?

En Teknikens Värld-läsare har till oss skickat en bild som visar en Volvo 945 med en minst sagt konstig detalj. Vi går bet på vad det kan vara så nu står vårt hopp till er teknikensvarld.se-besökare.

Teknikens Värld-läsaren Björn har skickat in en bild till Bilspionen som vi inte kan luska ut vad det är. Själva bilen ser vi så klart är en Volvo 945 (940 om vi ska hårdra det), men vad är det för märkliga ting som sticker ut där bak?

Björn skriver att han hamnade bakom den annorlunda 945:an i går. Den kom utkörandes från Autolivs område i Vårgårda och körde in på Vårgårda flygplats som Autoliv brukar använda som testbana.

 Bilen hade grön saluvagnsskylt fram (regnummer ej känt) men saknade registreringsskylt bak. I stället är det en högst iögonfallande manick som sitter monterad bak på bilen. En slang är monterad genom ett uppsågat hål i ytan där registreringsskylten normalt är placerad, en hel drös med kablar sticker ut under den lätt öppna bakluckan och en plattform under stötfångaren håller uppe schabraket. En arm sticker ut till vänster om bilen som i änden ser ut att ha någon form av sensor, kamera eller liknande (ultraljud?) monterad. Notera även de gulsvarta klisterlapparna på stötfångaren. Sådana används på bland annat krockdockor för att ett rörelsemönster ska kunna mätas med exempelvis kameror.

Är det en modern gengasbil vi tittar på? Det tror vi inte. Är det kanske en manick som mäter partikelhalter från dubbdäcken eller från avgaserna? Vi vet ärligt talat inte. Om det nu är sådana mätningar, varför i så fall använda en 20 år gammal Volvo? Och med tanke på att bilen rullade ut från Autoliv (den behöver dock inte alls ha med dem att göra) känns inte partikelhaltsmätning som ett korrekt svar. Autoliv fokuserar visserligen på att spara liv, men de satsar främst på tekniska lösningar så som krockkuddar, pisksnärtskydd, bilbälten, fotgängarskydd med mera.

Så nu är frågan: vet du vad det är vi ser på bilden ovan? Här kan du se bilden i större format.