Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Golf R SportscombiVolkswagen Golf R SportscombiVolkswagen Golf R Sportscombi
Volkswagen Golf R Sportscombi Foto: CarPix

Volkswagen Golf R Sportscombi visar upp sig

I samma veva som värstingversionen Volkswagen Golf R marknadslanseras dyker kombiversionen Sportscombi upp i R-utförande på Nürburgring.

För ett par månader sedan var PeO Kjellström iväg och provkörde nya generationen Volkswagen Golf R. ”En underhållningsmaskin i världsklass”, löd hans utlåtande efter att ha rattat den fyrhjulsdrivna 300-hästarsbilen på bland annat sjöisarna utanför Arvidsjaur.

Den snabba Golfen, 0-100 km/h på 4,9 sekunder med DSG-låda, kan inte anklagas för att vara familjevänlig. Förvisso finns det fem sittplatser men bagageutrymmet sväljer endast 380 liter. Vill man ha lite mer lastduglighet i form av 605 liter bagageutrymme i kombination med effekt går man bet, åtminstone för tillfället.

Vår spionfotograf har nämligen de senaste dagarna stött på Volkswagen Golf Sportscombi (heter fortfarande Variant i andra länder) i R-utförande nere i Tyskland. Först på gatorna utanför Nürburgring och senare på själva banan. Att det är en Golf R Sportscombi går inte att missa. Fronten är identisk med den på Golf R, så även fälgarna (om än en svartlackerade variant på kombin) och i rumpan syns två grova avgaspipor som tydligt markerar att det är en prestandaversion. Dessa båda pipor skiljer sig dock från halvkombiversionen av Golf R som har fyra mindre doningar, placerade parvis. Bilen på Ringen har dessutom Golfs standardbakljus och inte de svarttonade med insatser som skiljer sig en smula. Om Golf R Sportscombi blir verklighet lär både bakljus och avgaspipor förändras.

Ja, frågan är alltså vad det är Volkswagen är ute och luftar på den tyska racerbanan, är det en kommande produktionsbil eller är det en testbänk av något slag? Förmodligen är det en bil som kommer att gå till produktion och försäljning då det inte bör vara allt för svårt att R-förvandla Golf Sportscombi.

 Det skulle i så fall innebära första gången en Golf R (R32 inräknad) kommer ut som kombi. 300 hästkrafter plockade ur en turbofyra som via antingen sexväxlad manuell låda eller DSG-dubbelkopplingslåda når ut till alla fyra hjulen, så kallad 4Motion på Volkswagen-språk.

 0-100 km/h skulle förmodligen ligga på strax över fem sekunder för Golf R Sportscombi och toppfarten begränsad till 250 km/h. Prislappen skulle även den vara lite högre än för halvkombiversionen. En gissning mellan tummen och pekfingret ger oss ett pris på omkring 385000 kronor.

Om Golf R Sportscombi blir verklighet blir den förmodligen det på Parissalongen i höst för att i början av 2015 finnas tillgänglig hos Volkswagen-handlarna.