Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Volkswagen ID.4 på besök i Sverige – utklädd till Opel

Biltillverkarnas testverksamhet har flyttat till de norra regionerna i Sverige. En av de första bilarna att fångas på spionbild är Volkswagens kommande elektriska suv ID.4. Men den ser mer ut som en Opel.

När personerna som maskerar hemliga testprototyper får fria händer blir resultatet lite roligare. I stället för tung, svartvit-mönstrad maskering kan det bli som på bilen vi ser på bilderna här. En ny Opel-suv, Grandland X kanske? Icke. Bilen du tittar på är nämligen en Volkswagen, närmare bestämt kommande ID.4, den elektriska suv som vi redan har sett i form av konceptbilen ID.Crozz.

Ett gäng detaljer avslöjar bilen som en Volkswagen, framför allt sidobackspeglarna som är identiska med de som sitter på ID.3. Även baktill finns en ganska tydlig grej – det maskerade VW-emblemet strax under bakrutan.

Foto: CarPix

Det är inte första gången som ID.4 är ute och rör på sig i vinterföre i norra Sverige. Förra vintern rullade den omkring runt Arvidsjaur som mula, då i form av en förlängd Tiguan.

Denna gång rör det sig alltså inte om en mula, i stället en väldigt lätt maskerad prototyp som avslöjar stora delar av formerna – som är inte lika coupéslanka som på konceptbilen.

Volkswagen ID.4, som ett tag misstänktes få namnet ID.4X, är snäppet längre än Tiguan (448,6 cm), dock inte så pass att den kommer upp i Tiguan Allspace-längd (470,1 cm). Någonstans runt 460 centimeter, eller strax däröver, kan vi nog räkna med. Hjulbasen är längre än hos vanliga Tiguan, det såg vi på mulan i fjol, vilket kommer att göra gott för de interiöra utrymmena.

Foto: CarPix

Konceptbilen ID.Crozz bakdörrar var skjutdörrar, ungefär som på Sharan. Så tufft blir det inte på produktionsbilen, det avslöjar prototypens dörrhandtag på bakdörrarna.

Foto: CarPix

ID.4 baseras på Volkswagens MEB-plattform för elbilar som ID.3 redan har tagit i anspråk och som många, många fler elbilar från koncernen kommer att göra under kommande årtionde.

Modellen sägs komma i ett utförande med två elmotorer på totalt 302 hästkrafter som portioneras ut till samtliga fyra hjul. Batteriet ska, enligt WLTP-körcykeln, räcka till runt 50 mils körning. Vi ska nog räkna med fler drivlinealternativ, kanske en bakhjulsdriven variant (Volkswagens elbilar är just bakhjulsdrivna, inte framhjulsdrivna).

Vid snabbladdning kommer ID.4 troligtvis att vara mer öppen för högre effekter. Medan ID.3 erbjuder 100-120 kW, beroende på modellversion, blir det sannolikt 150 kW i suv-storebrorsan.

Konceptbilen ID.Crozz är slankare och har skjutbara bakre dörrar. Produktionsbilen saknar båda grejerna.Konceptbilen ID.Crozz är slankare och har skjutbara bakre dörrar. Produktionsbilen saknar båda grejerna.Konceptbilen ID.Crozz är slankare och har skjutbara bakre dörrar. Produktionsbilen saknar båda grejerna.
Konceptbilen ID.Crozz är slankare och har skjutbara bakre dörrar. Produktionsbilen saknar båda grejerna.

Volkswagen ID.4 kommer att presenteras under 2020 och försäljningen kommer även att komma igång under året, men själva marknadslanseringen, när modellen rullar ut till sina nya ägare, räknar vi med äger rum först i början av 2021.