Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Volkswagen Tiguan GTE med nya nosen

När man talar om trollen… I går skrev vi om att både Tiguan och Arteon är på väg att bli laddhybrider, i dag får vi se spionbilder på förstnämnda.

Volkswagens populära suv av mellanstorlek, Tiguan, är på väg att uppdateras efter fyra år på marknaden.

Volkswagens maskeringsgrupp har varit extra finurliga för att dölja modellens nya utseende. Exempelvis ser strålkastarna mer eller mindre ut som på dagens Tiguan, men tittar vi närmare ser vi svart tejp som döljer ljusenheternas nya form. Strålkastarna ser ut att vara snarlika nya Golfs strålkastare.

Grillen får nytt utseende, likaså stötfångaren och spoilerpartiet. I andra änden av bilen är förändringarna mindre uppenbara.

MISSA INTE: Test av begagnad Volkswagen Passat GTE

Finurlig maskering döljer strålkastarnas nya utseende. Foto: CarPix

Det som gör bilen på bilderna extra intressant är de två tanklocken. Det ena är placerat på höger bakskärm, precis som på vilken annan Tiguan som helst. Men tanklocket som är på vänster framskärm är något helt nytt för modellen. Öppnar man locket möts man av en laddport. Denna Tiguan-prototyp är nämligen kommande Tiguan GTE, det vill säga laddhybridversionen (PHEV) som det har pratats om i fyra år, men som aldrig har dykt upp (bortsett från en förlängd Tiguan med PHEV-drivlina på kinesiska marknaden).

LÄS MER: Laddhybrid lönar sig i jämförelse med el-, bensin- och dieselbil

Foto: CarPix

Placeringen av laddluckan på vänster skärm är densamma som på nya Golf GTE och skiljer sig alltså från Passat GTE som har sin lucka i grillen (något den kinesiska Tiguan-laddhybriden också har). Om det är ett tecken på att det blir Golf GTE-drivlinan på 245 hästkrafter låter vi vara osagt, men om så är fallet handlar det om ett 13 kWh stort batteri som förser en 115 hästkrafter stark elmotor med energi som i Golf GTE:s fall räcker till ungefär sex mils körning på el. I Tiguan GTE skulle räckvidden, om drivlinans specifikationer bibehålls, bli något kortare med tanke på att bilmodellen är större och utgör ett större motstånd i luften.

TEST: Volkswagen Tiguan mot 13 andra suvar

Laddlucka på vänster framskärm är nytt hos Tiguan. Placeringen är densamma som hos Golf GTE, inte som hos Passat GTE som har sin lucka i grillen. Foto: CarPix

Uppdaterade Volkswagen Tiguan, och därmed även Tiguan GTE, kan komma att debutera under hösten 2020, beroende på vad som händer i dessa coronatider vi nu befinner oss i.

LÄS MER: Volkswagen Tiguan och Arteon blir laddhybrider