Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1
Volkswagen XL1 Foto: CarPix

Volkswagen XL1 förbrukar 0,1 l/mil i Sverige!

Volkswagen har redan i dag snåla dieselmodeller, men de står sig slätt jämfört med XL1 som snart är redo för serieproduktion. Nu har den siktats på sjöisarna i norra delarna av landet där den testas i 30 minusgrader.

Volkswagen XL1 är resultatet av drygt tio års forskning och utveckling. L1 presenterades 2002 drog så lite som 0,1 liter per mil, eller 1 liter per 100 kilometer som är den formulering som ligger till grund för modellnamnet. Sju år senare presenterade man andra generationen av prototypen som då hade fått tilläggsbokstaven X i modellnamnet – XL1. Förbrukningen hade ökat till 0,149 liter per mil.

 2011 presenterade man ännu en generation av prototypen, med XL1 som bibehållet modellnamn. Förbrukningen hade nu sänkts till 0,09 liter per mil, detta trots att XL1 hade blivit drygt dubbelt så tung som ursprungliga L1. Anledningen stavades drivlinan som hade fått en elmotor kopplad till den tvåcylindriga dieselmotorn.

 I somras plåtade vår spionfotograf de första bilderna på XL1 som då värmetestades inför den serieproduktion som komma skall, troligtvis redan i år. Volkswagen fortsätter testandet av snålbilen och nu har den siktats sladdande omkring på sjöisarna i Norrland i 30 minusgrader.

 Bilen är förvisso kamouflerad men formerna känner vi igen från de bilar som Volkswagen redan visat upp, bland annat i Stockholm för ett år sedan. Den tydligaste skillnaden är att bilen på bilderna här saknar täckplåtar över hjulhusen bak, något som produktionsversionen sannolikt kommer att få för att optimera luftflödet runt bilen.

 3,89 meter långa och 1,67 meter breda XL1 rymmer två personer sittandes sida vid sida. Insteget till den låga bilen underlättas av att dörrarna är av måsvingetyp.

 795 kilo lätt (lättare är svårt med tanke på drivlina och krocksäkerhetskrav) ska den med hjälp av sin tvåcylindriga dieselmotor på 50 hästkrafter och elmotor på 30 hästkrafter inte behöva mer än 0,1 liter per mil. Det motsvarar ungefär 24 gram koldioxid per kilometer. Drivlinan består även av en sjustegad DSG-dubbelkopplingslåda. Drivningen sker på bakhjulen.

 Den produktionsfärdiga bilen visas antingen upp på Genèvesalongen i mars eller på Frankfurtsalongen i september.

Nästa år borde det därmed vara möjligt att kunna pendla till jobbet riktigt snålt. Något för dig?