Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Volvo S90 facelift – första bilderna!

För ett par månader sedan avslöjade vi Volvo V90 facelift, nu är turen kommen till sedanversionen S90 som visar upp fler nyheter.

I december är det fyra år sedan Volvo presenterade S90, arvtagaren till S80 som, när skynket föll av S90, då bara hade några få månader kvar i livet. Två månader senare var turen kommen till kombiversionen V90, men det är (nästan) en helt annan historia.

Volvo S90 börjar med andra ord bli till åren och det är dags för modellen att fräschas upp, men det blir inte än på ett tag. Volvo håller förmodligen på avtäckandet till en bra bit in på det nya året (2020), inte minst med tanke på att XC90 nyss har uppdaterats och som modell har den funnits på marknaden drygt ett år längre än både S90 och V90. Dessutom kan Volvo behöva lite andrum efter några hektiska år med många lanseringar och uppdateringar. Uppfräschade S90 blir tillgänglig som årsmodell 2021, samma år som Volvo tar klivet över till nya plattformen SPA 2. Först ut på den blir nya XC90 och Polestar 3.

Svart som natten...Svart som natten...Svart som natten...
Svart som natten... Foto: Teknikens Värld

LÄS OCKSÅ: Volvo V90 Cross Country mot nya Audi A6 allroad quattro

Tack vare en Teknikens Värld-läsare kan vi här i dag bjuda er på dagsfärska bilder på uppdaterade S90. En helt vanlig, svart S90, skulle man kunna misstänka – till dess att man granskar bilen på lite närmare avstånd (eller zoomar in på bilderna).

I fronten slås man av maskeringen på spoilerpartiet som ser ut att väldigt starkt påminna om spoilerpartiet på den V90 facelift som vi avslöjade i augusti. Men S90:n bär på en annan detalj som vi inte sett på modellen tidigare.

Grillen är fortfarande konkav men har fått ”kromprickarna” som V60 Cross Country och V90 Cross Country har. Dagens S90 går bara att få med svarta ribbor (Momentum), svart rutnätsgrill (R-Design) och hela kromribbor (Inscription).

Stannar vi kvar framför bilen och synar fronten vidare noterar vi att strålkastarna ser lite annorlunda ut. De ser mer komplexa ut på insidan, med fler reflektorer än i dag. Det syntes redan på den maskerade V90:n i augusti, men inte lika tydligt som på dessa S90-bilder. Det skulle kunna vara ett tecken på att Volvo sällar sig skaran biltillverkare som erbjuder med avancerade LED matrix-strålkastare (än dagens Dynamic LED), det vill säga lysdioder som både kan samverka med varandra och i kluster kan agera på egen hand. På så vis kan helljuset vara påslaget hela tiden och lysa upp enbart där det behövs medan det bländar av på en specifik yta, exempelvis en mötande bil.

I fronten ser vi "Cross Country"-grillen och strålkastare med mer komplexa reflektorer. Mer avancerad LED matrix på gång, tro?I fronten ser vi "Cross Country"-grillen och strålkastare med mer komplexa reflektorer. Mer avancerad LED matrix på gång, tro?I fronten ser vi "Cross Country"-grillen och strålkastare med mer komplexa reflektorer. Mer avancerad LED matrix på gång, tro?
I fronten ser vi "Cross Country"-grillen och strålkastare med mer komplexa reflektorer. Mer avancerad LED matrix på gång, tro? Foto: Teknikens Värld

LÄS OCKSÅ: Volvo-laddhybrid som begagnad (även Passat GTE och Outlander PHEV)

Bak på den maskerade S90:n ser vi att den nedersta kanten av stötfångaren är täckt med svart tejp, så några små justeringar kan vi nog förvänta oss där. Den stora nyheten baktill finns i stället i bakljusen. Själva grundformen är intakt, men vi ser tydligt att ljudgrafiken i bakljusen är ny. Mycket är maskerat men de fyra, tunna lysdiodlinjerna går inte att missa. De är placerade där dagens backljus finns, detta har därmed fått flytta på sig och eventuellt kommer vi att hitta det under den tunna maskeringsbit som sitter ett par centimeter längre upp på ljuset. Räkna med att alla ljuselement utgörs av lysdioder, sannolikt även blinkersen. Bakljusens utformning ser även ut att ha en tydlig djupeffekt, det vill säga de är inte ”platta” som i dag.

Bakljusen får med lysdioder en helt nyss visuell ljusbild. Förmodligen är även blinkersen dioduppbyggda.Bakljusen får med lysdioder en helt nyss visuell ljusbild. Förmodligen är även blinkersen dioduppbyggda.Bakljusen får med lysdioder en helt nyss visuell ljusbild. Förmodligen är även blinkersen dioduppbyggda.
Bakljusen får med lysdioder en helt nyss visuell ljusbild. Förmodligen är även blinkersen dioduppbyggda. Foto: Teknikens Värld

LÄS OCKSÅ: XC40 Recharge – så upplevs Volvos elbil

När S90 presenterades för fyra år sedan var det många som gick i taket över att Volvo hade placerat registreringsskylten på stötfångaren och inte på bakluckan mellan bakljusen. Dessa högljudda kommentarsfältsrävar får dock inte gehör hos Volvo vid denna uppdatering – skylten är kvar där den alltid har suttit på S90.

Vad gäller drivlinor kommer uppdaterade S90 att erbjudas med ett liknande urval som i dag, de största förändringarna sker i stället bland modellbeteckningarna. Bensin- och dieselmotorerna, varav de sistnämnda är på väg att fasas ut, kommer att vara mildhybridiserade och därmed betecknas med bokstaven B. Just nu vet man alltså inte om en ”B-modell” är bensin- eller dieseldriven, men när dieselmotorerna är borta från utbudet är det inte längre ett problem. T-beteckningen kommer att appliceras på laddhybridalternativet (eller vågar vi hoppas på det ordet i plural?). P-beteckningen, som är avsett för Volvos elbilar, kommer inte att pryda nuvarande S90-generation. Laddhybrider och elbilar från Volvo går under namnet Recharge, det fick vi lära oss i samband med världspremiären av Volvo XC40 Recharge, det vill säga den helelektriska XC40:n.

Volvo S90 kommer även efter uppdateringen att tillverkas i Kina, precis som i dag. De relativt sett få S90 facelift som kommer att rulla i Sverige kommer alltså inte att vara byggda innanför Svea Rikes gränser utan i den stora folkrepubliken i öst.