Volvo V30 Foto: CarPix

Volvo V30 – första bilderna på lillebror V60

Volvo är på modelloffensiven. Nuvarande C30 avlöses snart med en ny generation och blir då en familj på två i form av V30 och XC30. Just V30 kan vi nu exklusivt ge er de första bilderna på. Inte som mula utan som riktig prototyp!

Det är något speciellt med Volvo och kombimodeller. Se bara på V60 som säljer lika bra som smör går åt i solsken. Trots att den inte tillhör de rymligaste kombibilarna i klassen blev V60 den näst mest sålda bilmodellen i Sverige under september månad, endast slagen av storebror V70.

 Inte undra på att Volvo nu tänker utöka sitt kombiprogram, det kan ju inte bli annat än succé, åtminstone i kombilandet Sverige.

 Den nya kombin vi syftar på är givetvis V30, en C30 med fem dörrar. Eller en V60 i miniatyr skulle man kunna säga. Nu har en prototyp av Volvo V30 fotograferats för första gången. Bilderna är nyligen tagna utanför ett McDonald’s i den nederländska huvudstaden Amsterdam (jo, Amsterdam är huvudstad, Haag är administrativ huvudstad). Medan Volvos testförare stillade sin hunger med en burgare passade vår bilspionfotograf på att smyga sig fram och knäppa av några kort.

 Varför Volvo befinner sig i Amsterdam med en svenskregistrerad prototyp vet vi inte, men kanske de hoppades på mindre uppståndelse där.

 Turbomatad radfyra

 En sökning på registreringsnumret på Transportstyrelsens hemsida ger oss inte vilken modell det handlar om, men att den är registrerad som stationsvagn bekräftar än mer att det är kommande V30. Lite längre ned bland fordonsuppgifterna kan vi läsa att tjänstevikten ligger på 1450 kilo, en siffra som är jämförbar med dagens C30 och V50, samt att under huven vilar en bensinmotor på 132 kilowatt. Översatt till hästkrafter blir det 180 vilket betyder att det är Volvos T4-motor som används. De dubbla ändrören på bilen på bilderna intygar att det är en vassare turbomotor som står för kraften, alltså sannolikt T4.

 Kaxigt utseende

 Volvo V30, och därmed också nästa C30, kommer att utstråla betydligt mer kaxighet än dagens generation C30. Flera drag hämtas från storebror V60, bland annat huven som sluttar allt kraftigare ju närmare grillen den sträcker sig. Bakpartiet är en annan sluttande del på bilen, något som inskränker på lastutrymmet längst bak, men i gengäld ger ett sportigare och mer fartfyllt intryck.

 De båda bakdörrarna är, som vi ser på bilderna, konventionella med upphängningen i framkant. När C30 för tio år sedan visades som konceptbilen SCC hade Volvos formgivare klämt in små bakhängda dörrar.

 Trots att det nu är två och ett halvt år sedan Steve Mattin slutade som designchef på Volvo är det faktiskt just han som lagt grunddragen för V30. Hans tankar och idéer kommer alltså att leva kvar i flertalet Volvo-modeller i många år framöver.

 Flexibel grund

 Volvos nya lillkombi kommer att dela mycket teknik med övriga modeller i Volvo-programmet, detta tack vare SPA-strategin där SPA står för Scalable Platform Architecture. Det innebär flexibelt plattformstänk där samma bas enkelt förklarat kan skalas upp eller ned beroende på bilmodellens storlek. SPA är inte en speciellt ny företeelse, men används allt mer av biltillverkare världen över då det väsentligt kostnadseffektiviserar produktionen.

 Små motorer och elektricitet

 Under huven på V30 kommer vi att få se en rad olika motorer med liten cylindervolym och maximalt fyra cylindrar, allt enligt Volvos senaste motorstrategi VEA (Volvo Environmental Architecture).

 Andra spännande tekniker vi förmodligen kommer att få se i V30 är svänghjulstekniken Flywheel KERS som redan presenterats i konceptform, laddhybrid à la V60 Plug-in Hybrid som kommer nästa år, samt V30 Electric à la C30 Electric som redan finns ute i trafiken som testflotta.

 V30 presenteras förmodligen på någon av de större bilsalongerna nästa år och en lansering stundar mot slutet av samma år eller i början av 2013. Något senare kommer dessutom en XC30 med traditionellt Cross Country-stuk. Just XC30 kunde vi visa bilder på i somras.

V30 kommer inte enbart att byggas i belgiska Gent, utan även i Kina.