Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Volvo V90 facelift – första bilderna

Volvo är igång med att uppdatera 90-serien som nu är fem år gammal. XC90 har redan justerats, nu är turen kommen till V90 (och S90). Här har du första bilderna som visar förändringarna.

Volvo V90 presenterades online i februari 2016, ett par månader efter sedanmodellen S90:s entré. Den publika debuten ägde rum på bilsalongen i Genève månaden därpå medan Volvos återförsäljare fick V90 först i vid skiftet augusti/september samma år. Med andra ord har V90 mer eller mindre exakt haft tre år ute på vägarna i allmänhetens händer, och nu är det dags för en uppdatering – facelift som det internationellt kallas.

Vad kommer uppdateringen av V90 – och syskonmodellen S90 – att innebära? Tack vare purfärska spionbilder tagna nere i Centraleuropa kan vi redan i dag peka ut förändringarna som visuellt måste betecknas som väldigt små. När 90-seriens suv-alternativ, det vill säga XC90, uppdaterades tidigare i år var det många som menade att man inte ser någon skillnad på hur modellen tidigare såg ut. V90 och S90 går alltså samma väg.

Med tränat öga syns det tydligt att frontens nedre parti innehåller nyheter, om än mycket små.Med tränat öga syns det tydligt att frontens nedre parti innehåller nyheter, om än mycket små.Med tränat öga syns det tydligt att frontens nedre parti innehåller nyheter, om än mycket små.
Med tränat öga syns det tydligt att frontens nedre parti innehåller nyheter, om än mycket små. Foto: CarPix

Den svarta V90 vi ser på bilderna ser till en början ut som en helt vanlig V90 Inscription med Momentum-grill och 18-tums 5-Triple Spoke Black Diamond Cut-fälgar (som är en Momentum-fälg). Men synar man bilen på lite närmare håll märks maskering över utvalda detaljer, något som får oss att vilja granska dessa detaljers utformning.

I fronten ser vi att spoilern har en rak utformning till skillnad mot hur det ser ut i dag. Det skulle kunna vara ett maskeringstrick, men vi tror inte det med tanke på hur enkel maskering i övrigt är. Inläggen i fronten, det vill säga de båda ”luftintagen” under strålkastarna, har en annan yttre form. Under maskeringen ser vi svagt att vecken påminner hur det ser ut på V90 R-Design i dag. Det är dock inte en R-Design vi ser på bilderna. Dimljusen ser ut att antingen ha flyttat på sig (till de R-Design-inspirerade inläggen vi nämnde) eller försvunnit helt. Alternativet är att vi tittar på en modellversion utan dimljus, det vill säga en instegsmodell eller en laddhybrid.

Notera vecket under maskeringen.Notera vecket under maskeringen.Notera vecket under maskeringen.
Notera vecket under maskeringen. Foto: CarPix

Tittar vi på bilen bakifrån noterar vi framför allt att bakljusen är maskerade, dock bara de delar som sitter på själva bakluckan. Därmed misstänker vi att grafiken i dessa har justerats en aning. Vad gäller denna maskering ser vi också ett horisontellt veck som vi inte känner igen. Denna del av bakljusen är i dag slät.

Volvo har även maskerat stötfångarens nedre del, det vill säga ändrören samt det inlägg som löper mellan dem. Det är svårt att skönja några förändringar då det lilla vi ser genom maskeringen mer eller mindre ser likadant ut som på en V90 Inscription. Möjligtvis handlar det att en kromlist har utökats, tillkommit eller försvunnit.

Så lätt maskerad att det är lätt att ta den för en vanlig svensk familjebil som är ute på semester i Europa.Så lätt maskerad att det är lätt att ta den för en vanlig svensk familjebil som är ute på semester i Europa.Så lätt maskerad att det är lätt att ta den för en vanlig svensk familjebil som är ute på semester i Europa.
Så lätt maskerad att det är lätt att ta den för en vanlig svensk familjebil som är ute på semester i Europa. Foto: CarPix

Om de synliga utvecklingarna är små är de icke synliga desto större. V90, och så klart S90, kommer att få ta del av samma tekniska uppdateringar som XC90. Största förändringen är så klart att mildhybridtekniken tar plats i kombin och sedanen, det vill säga drivlinor som betecknas med ett B och inte med D eller T. B5-versionen ska kunna kombineras med bensin- och dieselmotor medan B6 endast med bensin och B4 med enbart diesel.

Enligt Volvo ska mildhybridtekniken kunna pressa ned förbrukningssiffrorna med upp till 15 procent.

Enligt Bilregistret är detta en automatväxlad bil med bensinmotor på något så märkligt som 263 hästkrafter. Ofta stämmer inte uppgifterna i registret med verkligheten, men i detta fall kan det vara sanning eftersom det skulle kunna röra sig om B6-mildhybriden.Enligt Bilregistret är detta en automatväxlad bil med bensinmotor på något så märkligt som 263 hästkrafter. Ofta stämmer inte uppgifterna i registret med verkligheten, men i detta fall kan det vara sanning eftersom det skulle kunna röra sig om B6-mildhybriden.Enligt Bilregistret är detta en automatväxlad bil med bensinmotor på något så märkligt som 263 hästkrafter. Ofta stämmer inte uppgifterna i registret med verkligheten, men i detta fall kan det vara sanning eftersom det skulle kunna röra sig om B6-mildhybriden.
Enligt Bilregistret är detta en automatväxlad bil med bensinmotor på något så märkligt som 263 hästkrafter. Ofta stämmer inte uppgifterna i registret med verkligheten, men i detta fall kan det vara sanning eftersom det skulle kunna röra sig om B6-mildhybriden. Foto: CarPix

Andra nyheter i samband med uppdateringen av V90 och S90 är fler och förbättrade förarassisterande system, exempelvis Oncoming Lane Mitigation, samt senaste Sensus-systemet med full integration av Android Auto.

Räkna inte med att Volvo presenterar uppdaterade V90 och S90 förrän under 2020 med tanke på att modellerna kom ut på vägarna så pass mycket senare än XC90 som alltså alldeles nyligen har uppdaterats. Med andra ord kommer du att få vänta till årsmodell 2021 för att få ta del av förändringarna.