Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: instagram.com/swedespeed

Volvo V90 Polestar fångad på bild!

I USA har en väldigt blå Volvo V90 fastnad på bild. Det handlar med all sannolikhet om V90 Polestar, eller som den förmodligen kommer att heta – V90 R.

Ända sedan Volvo S90 och V90 lanserades, till och med tidigare än så, har det varit snack om att de båda ska komma i hetlevrade Polestar-utföranden. Nu, snart tre år senare, står vi fortfarande utan S90 och V90 Polestar, men något är helt klart på gång. Det bevisar bilden ovan som lagts ut på amerikanska Swedespeeds Instagram-konto (se fler bilder nedan).

Att det rör sig om en V90 Polestar är det i princip ingen tvekan om. Bilen är lackerad i Polestar-kulören Rebel Blue. Förmodligen är det inte Cyan Blue då den färgen endast används på tävlingsbilar och konceptbilar (om nu bilen på bilden inte är ett koncept, men det känns tveksamt). Rebel Blue och Cyan Blue är inte identiska kulörer, även om det är svårt att se skillnad.

https://www.instagram.com/p/BjzcRM6BMOk/

Bilen har dessutom svarta backspegelkåpor, typiskt för riktigt Polestar-trimmade modellversioner (gamla S60 och V60 Polestar). I fronten ser bilen nästan ut som en V90 R-Design men vi ser skillnader i frontspoilerns svarta inkråm och även mittpartiet som är lite fläskigare. Hade det rört sig om V90 R-Design hade backspegelkåporna dessutom inte varit svarta utan silverfärgade. Dessutom hade bromsarna inte varit så kralliga som de är på den blå bilen. Vi har zoomat in rejält på bilden och kunnat urskilja att det står ”Polestar” på bromsoken. Det är endast på rediga Polestar-bilar dessa bromsok sitter, en Polestar-optimerad bils ok står det ”Polestar Engineered” i klenare textstorlek.

https://www.instagram.com/p/BjzcZKyhxaj/

Vad finns då under huven? Det kan vi inte riktigt svara på, men någon form av vässad fyrcylindrig turbomaskin, kanske den hyllade 450-hästarsbesten som vi imponerades av för snart fyra år sedan. Den är i så fall kombinerad med någon form av elektrifiering, kanske rentav en ren elmotor (i så fall ingen mildhybrid, och förmodligen inte heller en laddhybrid i och med att laddluckan på vänster framskärm saknas) som pumpar upp totaleffekten till en bra bit norr om 500 hästkrafter. Det kan behövas om V90 Polestar ska ha en suck mot de tyska motsvarigheterna.

En sista viktig detalj är namnet på bilen. Förmodligen blir det inte V90 Polestar i och med att Polestar är vigt åt elektrifierade modeller under eget namn (exempelvis Polestar 1). Det är sannolikt därför vi inte ser de blå Polestar-emblemen på bilen. I stället verkar det stå T6 AWD R eller liknande på emblemen på bakluckan. Kan också bero på att bilen är en testprototyp.

Förmodligen dammar, precis som vi skrev i fallet med V60 för ett par veckor sedan, Volvo av den gamla R-beteckningen. I så fall är det V90 R vi ser på, en prestandakärra med mycket Polestar-innehåll baserat på de många åren av körglädje och erfarenhet från racerbanorna.

https://www.instagram.com/p/Bjzcq--Bgyv/