Volvo XC30 Foto: Paulina Althin

Volvo XC30-mula avslöjad!

En skarpsynt läsarduo fick syn på två Volvo C30 på E6 norr om  Helsingborg. Som tur var hade dottern kameran i högsta hugg och vi kan  nu visa bilder på en så kallad mula till nästa generation C30/XC30!

När Hans Althin med dottern Paulina var ute på E6:an norr om Helsingborg  i Skåne blev de omkörda av två Volvo C30. Det som fångade deras  uppmärksamhet var den höga markfrigången, vilket fick Paulina Althin att  slänga upp kameran och trycka av ett par bilder. Det verkar som att  familjeresan gett oss inget mindre än bilder på den så kallade mulan  till kommande XC30! En mula är en rullande testbänk för framtida  tekniska lösningar.

 En snabb slagning i rullorna visar att just det här fordonet varit i  trafik sedan juli 2010, vilket pekar på att bilen varit på gång ett tag.  Motorbeteckningen D5 stämmer enligt Trafikverket, det är den 180  hästkrafter starka dieseln som fanns tillgänglig till C30 2010 men den  motorn kommer nog inte till framtida XC30. Det som testas verkar snarare  vara hjulupphängning och chassi. 

 På konkurrenssidan kommer XC30 rikta in sig på att bräcka BMW X1, Audi Q3 och Mercedes kommande kompakt-suv som kommer heta GLC eller BLK. Mercedes lilla suv ska bygga på nästa generation B-klass. Även Toyota RAV-4, Honda CR-V och Mazdas nyligen introducerade CX-5 lever farligt i segmentet.

 Det är inte märkligt att Volvo satsar på XC-modellen, storasyster XC60 är Volvos bäst säljande modell. Däremot har satsningen på XC30 satt ersättaren till mellanklassaren S40 på hyllan för ett tag framöver.

 – Jag vill hellre få två eller tre bra bilar än att försöka tävla i alla  marknadssegment, har Volvochefen Stefan Jacoby sagt till Autocar.

 Marknaderna i Kina och USA kommer antagligen få en version med förlängd  hjulbas, medan den vi kan se på bilderna är versionen som vi kommer få  se mer av på europeiska vägar.

 Förmodad världspremiär för XC30 blir under 2013.