Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Volvo XC40 – första knivskarpa bilderna

Uppe i Norrland har nu Volvo XC40 fångats på bild när den är inne för depåstopp. Se de 20 dagsfärska bilderna som Volvo inte vill att vi ska se.

Det återstår två månader innan det är dags för Volvos minsta suvmodell att begå världspremiär på bilsalongen i Shanghai i april. Det dröjer alltså ett tag till innan vi får se de slutgiltiga formerna men redan i dag kan vi bilda oss en uppfattning tack vare våra spionbilder som togs uppe i Arvidsjaur alldeles nyss, till Volvos förtret. Volvos testpersonal på plats blev inte förtjusta när vår spionfotograf på plats slängde upp kameran. De ställde sig mellan kameran och bilen för att hindra, de viftade med händer och försökte få vår fotograf på andra tankar. Men den gubben gick inte vår ärrade bilspion på.

Volvos personal på plats ville inte få den hemliga bilen fotograferad. Foto: CarPix

Vi vet egentligen redan mycket om XC40, som blir minstingen i Volvos XC-syskonskara, eftersom modellen har presenterats som konceptbil samt att det har sipprat ut en hel del information som vi har skrivit om i flertalet artiklar. Men det är alltså första gången vi får se en testprototyp på nära håll och det är tydligt att XC40 är en betydligt mer kompakt bil än nya XC60. Sedd från sidan syns de påfallande korta överhängen, helt klart kortare än vad XC60 bjuder på.

Slår vi upp registreringsnumret i bilregistret får vi dessutom reda på hur lång XC40 är. Om nu siffran stämmer, men den låter fullt möjlig – 451,2 centimeter är 13,2 centimeter kortare än dagens XC60 och eventuellt 11,5 centimeter kortare än nya XC60. Med den siffran blir XC40 längre än BMW X1, en av en handfull konkurrenter. X1 är nämligen endast 443,9 centimeter lång. En annan konkurrent heter Audi Q3 och är ännu kortare, den är nämligen bara 438,8 centimeter lång.

Kompakt suv med korta överhäng. Foto: CarPix

Vidare ser vi att XC40 är 185,7 centimeter bred, med andra ord 3,4 centimeter smalare än dagens XC60. Tjänstevikten, den faktiska vikten, är enligt bilregistret 1 500 kilo och max lastvikt uppgår till 400 kilo.

Det är lätt att tro att bilen är en laddhybrid i och med ”luckan” i vänster framskärm, men så är det inte då det saknas en laddlucka i själva karossen. Visst ska XC40 komma i båda laddhybridutförande och som elbil, men just detta exemplar är en XC40 D4, det vill säga dieselvarianten med 190 hästkrafter.

Något i den här stilen kommer XC40 att se ut. Illustration: Mattias Rabe Foto: Illustration: Mattias Rabe

Volvo XC40 är första modell ut i nya 40-serien. Den följs av bland annat nya V40 och kommer även att få kinesiska syskonbilar i form av Geely-modeller då plattformen som 40-serien använder sig av är utvecklad hos CEVT i Göteborg. Plattformen heter för övrigt CMA och är, som vi nämnt flera gånger, förberedd för en helelektrisk drivlina.

XC40 har alltså världspremiär om knappt två månader när den visas upp i Kina. Till de svenska Volvo-handlarna kommer den i höst.